Urozmaicona dieta matki w okresie laktacji, jak również w ciąży, zmniejsza ryzyko alergii u dzieci oraz zwiększa chęć do próbowania nowych produktów.
Jesteś tu:
Jesteś tu:
Immunożywienie to dziedzina, w zakresie której badane są składniki diety wywierające korzystny wpływ na układ odpornościowy. Sposób odżywienia może wpływać na odporność naszych pacjentów, a składniki immunomodulujące zwiększać skuteczność leczenia za pomocą diety. W najnowszym numerze przedstawimy zastosowanie produktów stymulujących odporność oraz rolę żywienia w korekcji zaburzeń odporności po wysiłku fizycznym, a także menu wpływające na odporność.
Zamów prenumeratęUrozmaicona dieta matki w okresie laktacji, jak również w ciąży, zmniejsza ryzyko alergii u dzieci oraz zwiększa chęć do próbowania nowych produktów.
Na rynku wydawniczym ukazała się kolejna pozycja dotycząca dietoterapii w konkretnych chorobach. Pod lupę zostało wziętych aż 56 stanów chorobowych. Poza tym autorzy skupili się również na opisaniu zasad diet leczniczych.
Od ponad pięćdziesięciu lat specjaliści zajmują się związkiem między funkcjonowaniem psychiki człowieka a sprawnością jego układu immunologicznego. Nie ma już wątpliwości, że doświadczany stres wpływa na zmniejszenie odporności organizmu. Jakie są jednak czynniki psychologiczne sprzyjające sprawnemu działaniu układu immunologicznego?
Sportowcy realizujący intensywny program treningowy lub zawodnicy, którzy w ostatnim czasie startowali w zawodach, w szczególności o charakterze
wytrzymałościowym, wydają się być bardziej podatni na możliwość rozwoju objawów chorób górnych dróg oddechowych (URS). Infekcje wirusowe górnych dróg układu oddechowego (np. przeziębienia) są wśród sportowców powszechnie występującą dolegliwością, ale należy podkreślić, że przyczyną wystąpienia podobnych symptomów (np. ból gardła) może też być alergia lub zapalenie wywołane inhalacją zimnym, suchym lub zanieczyszczonym powietrzem. Choć URS nie są groźne dla zdrowia zawodnika, ich występowanie wśród czołowych atletów może wiązać się z zaburzeniami procesu treningowego, a w niektórych przypadkach nawet z koniecznością podjęcia decyzji o wycofaniu z udziału w zawodach.
Prawidłowe żywienie dziecka w pierwszych latach życia ma szczególne znaczenie, ponieważ wpływa na rozwój fizyczny i psychiczny dziecka oraz może zmniejszać lub zwiększać ryzyko występowania w przyszłości niektórych chorób cywilizacyjnych.
Coraz częściej w opisie swoistych dysfunkcji nerek u osób z nadmierną masą ciała stosuje się pojęcie glomerulopatii związanej z otyłością (obesity-related glomerulopathy − ORG). ORG jest zespołem chorobowym, który dotyczy najczęściej osób ze wskaźnikiem masy ciała powyżej 40 kg/m2. U osób z BMI ≥ 30 kg/m2 ryzyko zachorowania wzrasta nawet do 83%1.
W świetle ostatnich publikacji stan odżywienia osób starszych wydaje się zróżnicowany, jednak wyniki badania Polsenior, przeprowadzonego w grupie 2055 kobiet i 2135 mężczyzn po 65 roku życia mieszkających na terenie Polski, wskazują na pogłębianie się problemu otyłości u osób starszych w porównaniu z wynikami z lat ubiegłych. Podwyższony wskaźnik masy ciała zaobserwowano u 39% kobiet i 36% mężczyzn.
Deficyt LCHAD – to termin i skrót odnoszący się do rzadkiej choroby metabolicznej związanej z zaburzeniem oksydacji kwasów tłuszczowych.
Celem poniższego artykułu jest przybliżenie tego, czym jest terapia osobistą pompą insulinową (OPI) oraz przedstawienie wszystkich zagadnień, o których dietetycy powinni wiedzieć i pamiętać, pracując z pacjentem podejmującym terapię za pomocą osobistej pompy insulinowej.
Czy dieta − poprzez oddziaływanie na układ odpornościowy − może być receptą na zdrowie i dobre samopoczucie? Okazuje się, że tak.
Niewłaściwe nawyki żywieniowe są niewątpliwie jedną z przyczyn zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób niezakaźnych. Coraz powszechniejsze w ostatnich latach badania nad dokładnym składem i wartością odżywczą diety mają na celu ustalenie związku pomiędzy występowaniem poszczególnych schorzeń a żywieniem. Istotny wpływ na wartość odżywczą produktów spożywczych ma rodzaj zawartych w nich kwasów tłuszczowych.
Ciepłe śniadanie i ciepła, pożywna kolacja − to dobry wybór, jeśli chcemy się rozgrzać w zimowe chłody. Pomogą w tym również chili i imbir. Czosnek, cebula i miód mają właściwości bakteriobójcze.
Spirulina jest mikroskopijnym, niebiesko-zielonym glonem z rodziny Oscillateriaceae. Jej uprawa jest stosunkowo łatwa, jednak kwitnie tylko w jeziorach alkalicznych (z bardzo wysokim poziomem pH), a także w dużych odkrytych basenach wodnych w kontrolowanych warunkach. Na świecie istnieje tylko kilka miejsc z idealnym nasłonecznieniem, które jest niezbędne do prawidłowego wzrostu spiruliny. Do tych krajów zaliczają się Grecja, Japonia, Indie, Stany Zjednoczone oraz Hiszpania.