Ciepłe śniadanie i ciepła, pożywna kolacja − to dobry wybór, jeśli chcemy się rozgrzać w zimowe chłody. Pomogą w tym również chili i imbir. Czosnek, cebula i miód mają właściwości bakteriobójcze.
Trzeba też pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu − do jadłospisu proponuję dołączyć herbatę z malinami, napar z imbiru z cytryną (napoje rozgrzewające) czy naturalny kefir dobrej jakości (źródło bakterii probiotycznych). Przedstawiony jadłospis obfituje w składniki wpływające pozytywnie na odporność organizmu, m.in. witamina C (jęczmień, jagody goji, pomarańcze, jabłko, świeżo wyciśnięty sok z cytryny), beta-karoten – prekursor witaminy A (marchew, jęczmień, jarmuż, szpinak), witamina D (łosoś), cynk (pestki dyni, chleb pełnoziarnisty, żółtko jaja, łosoś), żelazo (szpinak, jarmuż, pestki dyni, chleb pełnoziarnisty, żółtko jaja), dobrej jakości tłuszcze, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, jak omega 3 (łosoś, awokado, pestki dyni, nasiona słonecznika, olej rzepakowy). Źródłem probiotyków będzie w nim też ogórek kiszony.
Menu przygotowane przez Janka Paszkowskiego, młodego kucharza znanego z programów kulinarnych oraz autora książek kulinarnych, znajdziecie Państwo poniżej - w plikach do pobrania.