Wśród zaleceń, które mają pomóc w ograniczeniu zachorowań na raka znalazły się oczywiste rzeczy, takie jak zakaz palenia i przebywania wśród osób palących, ograniczenie spożywania alkoholu czy prowadzenie aktywnego trybu życia.
Nie zabrakło także wskazań odnośnie żywienia. Zaleca się jedzenie dużych ilości produktów pełnoziarnistych, nasion roślin strączkowych, owoców i warzyw. Oddzielny podpunkt wskazuje na konieczność ograniczanie produktów kalorycznych (zawierających duże ilości cukru i tłuszczu) oraz napojów słodzonych. Światowa Organizacja Zdrowia konsekwentnie przestrzega także przed spożywaniem przetworzonego mięsa oraz zaleca ograniczenie mięsa czerwonego.
Wskazano też na pozytywny wpływ karmienia piersią i negatywny stosowania hormonalnej terapii zastępczej (HTZ). Podkreślono również rolę diagnostyki i wczesnego wykrywania raka w przypadku konkretnych typów raka.
Pełen wykaz zaleceń dostępny do pobrania poniżej.