Mimo intensywnego rozwoju medycyny i odpowiedniej prewencji choroby układu krążenia nadal są główną przyczyną zgonów na całym świecie. W dalszym ciągu rocznie więcej ludzi umiera z powodu CHUK niż z jakiejkolwiek innej przyczyny.
Jesteś tu:
Jesteś tu:
Mimo intensywnego rozwoju medycyny i odpowiedniej prewencji choroby układu krążenia nadal są główną przyczyną zgonów na całym świecie. W dalszym ciągu rocznie więcej ludzi umiera z powodu CHUK niż z jakiejkolwiek innej przyczyny.
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Polskiego Towarzystwa Dietetyki wszystkie osoby ze zdiagnozowanymi chorobami układu krążenia (CHUK) lub z grupy ryzyka powinny być objęte indywidualnym poradnictwem dietetycznym.
Żywienie w chorobach układu krążenia ma niezwykle ważne znaczenie i od lat jest jednym z najbardziej newralgicznych i kontrowersyjnych obszarów współczesnej dietetyki. Największe wątpliwości dotyczą produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe, ilości spożywanej soli, ryb czy jajek.
Częstotliwość rytmu serca (HR) jest jednym z głównym parametrów sterujących pracą układu sercowo-naczyniowego. Od wielu lat wiadomo, że występuje związek pomiędzy spoczynkowym HR a długością życia wszystkich organizmów żywych.
Żywieniowa metoda leczenia zmian miażdżycowych oraz zaburzeń lipidowych.
W ostatnim czasie na łamach prestiżowego czasopisma „The Lancet” pojawiły się nowe doniesienia dotyczące związku pomiędzy udziałem tłuszczu i węglowodanów w diecie a długością życia.
Dieta śródziemnomorska to zespół nawyków żywieniowych typowych dla mieszkańców regionu śródziemnomorskiego, którzy w latach 60. XX wieku rzadko zapadali na choroby serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu II oraz niektóre nowotwory. Zachowania żywieniowe tego typu stanowią pełne odzwierciedlenie zasad zdrowego żywienia i warto je wprowadzić w życie w celu profilaktyki lub wspomagania leczenia przewlekłych chorób niezakaźnych.
Wiele substancji bioaktywnych pochodzenia roślinnego doczekało się wpisania na listę leków. Wielkie nadzieje budzi ashwagandha¸ której przypisywano właściwości uspokajające, wyciszające czy pozwalające odzyskać siły witalne. Withania somnifera (witania ospała) jest rośliną obficie rosnącą na terenach Afryki, obszarów wokół Morza Śródziemnego oraz Indii. Posiada mięsiste korzenie, które są najczęściej wykorzystywanym surowcem ze względu na zawartość składników bioaktywnych, jednak do spożycia zdatne są wszystkie części rośliny1.