Dwumiesięcznik "Współczesna dietetyka” , jest aktualnie jedynym fachowym czasopismem dla dietetyków i osób profesjonalnie zajmujących się żywieniem człowieka. Czasopismo patronatem objął Instytut Żywności i Żywienia.
Czasopismo jest zbiorem aktualnej, rzetelnej i przede wszystkim praktycznej wiedzy, którą można wykorzystać w codziennej pracy z pacjentem. Poprzez regularną publikację najnowszych badań, omówienie najskuteczniejszych metod pracy z pacjentami oraz wskazówek najlepszych specjalistów, redakcja czasopisma wspomaga Państwa w profesjonalnych działaniach w zakresie dietoterapii.
Spis treści aktualnego numeru ››
AUTORZY ARTYKUŁÓW
Grono redakcyjne tworzą wybitni specjaliści nie tylko w dziedzinie dietetyki i zdrowego żywienia, ale także lekarze różnorodnych specjalizacji, którzy każdego dnia współpracują z dietetykami, aby podejmowane przez nich leczenie przynosiło oczekiwane efekty. Do współpracy zaprosiliśmy m.in. endokrynologa, fizjoterapeutę, psychologa i onkologa.
OPISY PRZYPADKÓW I PRAKTYCZNE UJĘCIE TEMATU
Każdy numer czasopisma obfituje w profesjonalne i przede wszystkim praktyczne artykuły, w których omawiane są zagadnienia, z którymi spotykacie się Państwo bardzo często w swoich gabinetach (np. problem otyłości, diety w ciąży czy diety skorelowanej z aktywnością fizyczną). Przybliżamy także przypadki rzadkie, które bez odpowiedniego przygotowania merytorycznego trudno zdiagnozować. Wskazujemy na co należy zwrócić uwagę podczas rozmowy z pacjentem, jakie czynności podjąć, aby dietoterapia była skuteczna oraz kiedy koniecznie skonsultować przypadek pacjenta z innym specjalistą, np. endokrynologiem czy psychoterapeutą.
W czasopiśmie znajdziecie Państwo:
- kompleksowe opisy przypadków - od diagnozy przez kompleksowe leczenie,
- praktyczne wskazówki dotyczące dietoterapii dla pacjentów cierpiących na choroby przewlekłe,
- nowoczesne i skuteczne metody wykorzystywane w leczeniu dietetycznym,
- profesjonalną analizę suplementów i produktów spożywczych zalecanych i niewskazanych w leczeniu pacjentów,
- techniki wykorzystywane podczas rozmowy z pacjentem: pozwalające na dokonanie właściwej diagnozy oraz skutecznie motywujące,
- fachowe opinie i porady lekarzy specjalistów ściśle współpracujących z dietetykami.
"Współczesna Dietetyka" - dwumiesięcznik dla dietetyków, lekarzy i specjalstów ds. żywienia
WYDAWCA: | |
Grupa Wydawnicza SEMANTIKA Sp. z o.o., |
|
REDAKCJA: | |
Grupa Wydawnicza SEMANTIKA Sp. z o.o., |
|
REDAKTOR NACZELNY: | |
Anna Gadzińska-Kryjak | |
REDAKTOR PROWADZĄCY: | |
Sylwia Leszczyńska | |
AKTUALNY NUMER: | |
nr 28 - wydanie marzec - kwiecień 2020 ilość stron: 72 ISSN: 2449-6219 |