Szacuje się, że występuje ona nawet u 50% chorych z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, choroba ta 2 razy częściej występuje u kobiet niż mężczyzn i ocenia się, że jest drugą, po przeziębieniach, przyczyną absencji w pracy, a także powodem co drugiej konsultacji gastroenterologicznej. To o IBS – zespole jelita nadwrażliwego. Pośród proponowanych pacjentowi z IBS metod terapeutycznych coraz większą rolę odgrywa dieta, która powinna być prowadzona pod okiem dietetyka. Dieta low-FODMAP jest rekomendowana przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologiczne, Kanadyjskie Stowarzyszenie Gastroenterologii oraz Amerykańskie Towarzystwo Gastroenterologii jako jedna z opcji leczenia u osób dorosłych z zespołem jelita drażliwego. Została zaprojektowana przez naukowców australijskiego Uniwersytetu Monash dla pacjentów z IBS (zmniejszenie objawów notowano nawet u 86% z nich), choć może mieć zastosowanie również w innych schorzeniach. Mechanizm działania, zastosowanie, dokładną charakterystykę poszczególnych faz diety dokładnie przedstawiamy w Temacie numeru. Wskazujemy również praktyczne narzędzia ułatwiające pracę z pacjentem w tym zakresie.
Pozostając przy przewodzie pokarmowym – MAFLD – to jedna z najczęściej występujących chorób na świecie, dotykająca nawet 25% populacji i będąca główną przyczyną rozwoju przewlekłej choroby wątroby wśród mieszkańców Europy oraz Stanów Zjednoczonych. W aktualnym wydaniu piszemy o nowej nomenklaturze choroby, patogenezie, diagnozie i przede wszystkim dietoterapii oraz suplementacji w stłuszczeniowej chorobie wątroby.
Pośród badań dotyczących Covid-19 pojawiają się pytania, czy mikrobiom jelitowy ma związek z zakażeniem wirusem SARS-CoV-2, przebiegiem i występowaniem długoterminowych konsekwencji zdrowotnych u ozdrowieńców. Mamy dla Państwa odpowiedź wraz z przeglądem danych na ten temat. Piszemy także o otyłości oraz zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży jako konsekwencji pandemii.
Koniecznie przeczytajcie też tekst – Żywność jako źródło dietetycznych neuroprzekaźników autorstwa dr Joanny Jurek.
Przekazujemy w Państwa ręce już 40. numer czasopisma „Współczesna dietetyka” z praktycznymi wskazówkami dotyczącymi dietoterapii dla pacjentów cierpiących na choroby przewlekłe, przeglądami badań i najskuteczniejszymi metodami pracy z pacjentami. Dziękujemy wszystkim czytelnikom magazynu, którzy chcą być na bieżąco we wciąż prężenie rozwijającej się dziedzinie dietetyki, wymagającej stałego dokształcania się.
Zamów prenumeratę