Olej rzepakowy jest jednym z najbardziej popularnych olejów jadalnych w Polsce i na świecie. Jego powszechne występowanie w produktach spożywczych i potrawach sprawiło, że rzadko wyróżnia się go jako szczególnie bogatego w składniki odżywcze i mającego szerokie właściwości prozdrowotne. Tymczasem olej rzepakowy oprócz dobrego profilu kwasów tłuszczowych zawiera inne ważne dla organizmu substancje chemiczne. Jedną z nich jest tokoferol będący składową witaminy E – jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w żywności.
OLEJ RZEPAKOWY JAKO ŹRÓDŁO ZWIĄZKÓW BIOLOGICZNIE CZYNNYCH
Rzepak (Brassica napus L. ssp. oleifera Metzg.) jest jedną z najważniejszych roślin oleisto-białkowych na świecie. Stanowi on ważny surowiec dla przemysłu spożywczego i paszowego. W ostatnich kilkudziesięciu latach powstało wiele upraw jakościowych, co zaowocowało w Polsce i w świecie odmianami rzepaku, których nasiona są źródłem wysokiej jakości oleju i białka pastewnego. Największym światowym producentem rzepaku jest Unia Europejska.
Olej rzepakowy jest jednym z najbardziej popularnych olejów jadalnych w Polsce i na świecie. Jego powszechne występowanie w produktach spożywczych i potrawach sprawiło, że rzadko wyróżnia się go jako szczególnie bogatego w składniki odżywcze i mającego szerokie właściwości prozdrowotne. Tymczasem olej rzepakowy oprócz dobrego profilu kwasów tłuszczowych zawiera inne ważne dla organizmu substancje chemiczne. Jedną z nich jest tokoferol będący składową witaminy E – jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w żywności.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.