W ostatnim czasie na łamach prestiżowego czasopisma „The Lancet” pojawiły się nowe doniesienia dotyczące związku pomiędzy udziałem tłuszczu i węglowodanów w diecie a długością życia.
Związek pomiędzy makroskładnikami a chorobami układu krążenia i śmiertelnością od lat budzi wiele kontrowersji. Aby sprawdzić tę zależność, przeprowadzono epidemiologiczne badania kohortowe obejmujące osoby dorosłe w wieku 35-70 lat z 18 różnych krajów. Uczestnicy zostali podzieleni w zależności od ilości spożycia makroskładników. Oceniano związek między spożyciem węglowodanów, tłuszczu całkowitego oraz poszczególnych rodzajów kwasów tłuszczowych z chorobami układu krążenia i całkowitą śmiertelnością. Wykazano, że wysokie spożycie węglowodanów wiązało się z większym ryzykiem całkowitej śmiertelności, podczas gdy wyższe spożycie tłuszczu było związane ze mniejszym ryzykiem. Zawartość tłuszczu ogółem oraz poszczególnych rodzajów kwasów tłuszczowych (nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone) nie było związane z chorobami sercowo-naczyniowymi, zawałem mięśnia sercowo-naczyniowego, ani z chorobami układu sercowo-naczyniowego, podczas gdy tłuszcz nasycony charakteryzował się odwrotną zależnością w odniesieniu do udaru mózgu. Zdaniem naukowców w świetle tych ustaleń należy ponownie zweryfikować ogólne wytyczne dotyczące spożycia poszczególnych makroskładników w diecie.