Insulinooporność to problem, który nabiera coraz większej skali. Prawdopodobnie około 10 milionów osób w Polsce zmaga się z tą dolegliwością. Niestety współczesna medycyna nie traktuje jej jako odrębnej jednostki chorobowej, lecz jako zaburzenie prowadzące do rozwoju innych chorób w tym cukrzycy typu 2, otyłości, zespołu policystycznych jajników czy nadciśnienia tętniczego.
Insulinooporność rozwija się stopniowo i najczęściej daje o sobie znać po wielu latach. Objawami są m.in. nadmierna senność po posiłku, ciągłe zmęczenie, rozdrażnienie, przyrost masy ciała mimo stosowania normalnej diety, napady wilczego głodu około 2-3 godziny po posiłku, trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów.
Podstawowe znaczenie w leczeniu insulinooporności ma dieta oraz zdrowy styl życia. Dla osób chcących podnieść swoją wiedzę na temat tej dolegliwości warta polecenia jest książka „Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie”. Jej autorka, Dominika Musiałowska jest założycielką pierwszej – i jak na razie jedynej w Polsce – fundacji zrzeszającej osoby z insulinoopornością. Książka pisana jest z perspektywy osoby, która także zmaga się z tym problemem. Współautorami publikacji są dietetyczka Magdalena Makarowska, specjalista chorób wewnętrznych i endokrynolog dr n. med. Maciej Jędrzejowski oraz Paweł Musiałowski – trener i szkoleniowiec.
Książka napisana jest bardzo przystępnym i przejrzystym językiem. Dzięki temu, że autorka starała się unikać stricte medycznej terminologii, książkę można polecić każdemu czytelnikowi, a przede wszystkim zagubionym pacjentom, u których dopiero została zdiagnozowana insulinooporność. Publikacja ta zdecydowanie pomoże zrozumieć, czym jest insulinooporność, jak ją leczyć i jaki styl życia prowadzić, aby móc normalnie funkcjonować.
Książka podzielona jest na trzy części. W części pierwszej zostało dokładnie omówione zagadnienie insulinooporności z pozycji endokrynologa, ginekologa, dietetyka oraz trenera sportowego. Znajdują się tu najważniejsze informacje o istocie IO, jej objawach, diagnostyce, zaleceniach dietetycznych oraz aktywności fizycznej. Bardzo ciekawym i nowatorskim rozwiązaniem jest przedstawienie tej treści na zasadzie dialogu – pytań i odpowiedzi. Dzięki temu czytelnik bardziej identyfikuje się z przekazywaną treścią, bardziej emocjonalnie podchodzi do omawianych problemów i widzi, że nie jest odosobniony w swojej walce o zdrowie. Dodatkowo w treść książki wplecione są krótkie historie pacjentów, które pokazują z jakimi problemami zmagają się osoby dotknięte insulinoopornością.
W części drugiej znajdziemy praktyczne porady, jak radzić sobie w codziennym życiu z chorobą. Autorka podkreśla, że insulinooporności nie należy się wstydzić, nie należy tego ukrywać, wręcz należy o tym głośno mówić, gdyż insulinooporność to nie koniec świata, a osoby zmagające się z nią powinny żyć normalnie – uczyć się, pracować, podróżować, poznawać nowe smaki, chodzić do restauracji – jednym słowem powinny korzystać z życia, tak jak każdy inny człowiek. Znaleźć tu można cenne wskazówki, które między innymi podpowiedzą jak radzić sobie z dietą w czasie świąt, pomogą wybrać danie z menu w restauracji czy zasugerują jak radzić sobie w czasie urlopu, kiedy korzystamy z żywienia zbiorowego. Autorka zachęca, aby eksperymentować z nowymi smakami, trzymając się najważniejszych zasad zdrowej diety z niskim indeksem glikemicznym.
W części trzeciej został omówiony problem insulinooporności u dzieci. Jest to swego rodzaju mini poradnik dla rodziców, który podpowiada jak uczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych, które z pewnością uchronią przed rozwojem wielu chorób w wieku późniejszym, w tym insulinooporności.
Warto podkreślić, że książka Dominiki Musiałowskiej „Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie” jest poradnikiem dla osób doświadczonych insulinoopornością, a nie opracowaniem naukowym. Jej celem jest pomoc osobom zmagającym się z insulinoopornością, ich rodzinom, a także rodzicom dzieci, u których istnieje ryzyko rozwoju insulinooporności.
W poradniku tym znajdziemy informacje odnośnie tego czym jest insulinooporność, jakie niesie ze sobą konsekwencje, jak się ją leczy oraz wiele innych praktycznych informacji koniecznych we wprowadzaniu zdrowej diety oraz zwiększaniu poziomu aktywności fizycznej.
Atutem opracowania jest fakt, że jest ono napisane przez osobę chorującą na insulinooporność, która postanowiła podzielić się z innymi własną wiedzą i doświadczeniami.
Dietetycy polecający tę publikację swoim pacjentom powinni jednak nieco szczegółowiej odnieść się do treści zawartych w rozdziale „U dietetyka”. Znajdziemy w nim najważniejsze zasady diety normalizującej glikemię, czy najważniejsze zasady gotowania zgodnie z indeksem glikemicznym, ale myślę, że warto oprócz krótkiego opisu indeksu glikemicznego, przykładowo podać również wartości IG w formie skróconej tabelki, która będzie obejmowała chociażby podstawowe produkty. Będzie to bardzo pomocne dla pacjentów, którzy dopiero zaczynają swoją „przygodę” z insulinoopornością.
Książka, jak najbardziej jest godna polecenia i powinna znaleźć się w domowej biblioteczce nie tylko osób z IO, ale także osób interesujących się zdrowym żywieniem.
Tytuł: Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie
Autor: Dominika Musiałowska
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Feria
Ilość stron: 312
Oprawa: miękka