Insulinooporności dotyka obecnie coraz większej liczby osób. Szacuje się, że blisko połowa naszego społeczeństwa może zmagać się już z tą dolegliwością. Problem insulinooporności nie dotyczy tylko osób z cukrzycą typu 2 czy ze stanem przed cukrzycowym, można ją także stwierdzić u większości osób z otyłością brzuszną i zespołem policystycznych jajników.
Insulinoopornością określamy stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, czego rezultatem są nieprawidłowe wartości poziomu glukozy we krwi. Insulinooporność rozwija się stopniowo i najczęściej daje o sobie znać dopiero po wielu latach.
W terapii podstawowe znaczenie ma zdrowy styl życia oraz dieta. Dla osób zmagających się z insulinoopornością, chcących zmodyfikować swój dotychczasowy sposób żywienia warta polecenia jest książka „Dieta w insulinooporności”. Jest to już druga książka Dominiki Musiałowskiej - specjalistki w dziedzinie insulinooporności. Książka została napisana we współpracy z Magdaleną Makarowską, dietetyczką oraz autorką wielu poczytnych poradników z zakresu dietetyki i zdrowego odżywiania. Trzecią współautorką, która miła duży wkład także w pierwszą część książki, jest Małgorzata Słoma – dietetyk kliniczny, ekspert z zakresu żywienia w Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie. Dzięki zaangażowaniu tych trzech wybitnych specjalistek powstał bardzo dobry poradnik, przystępnie napisany, w którym zawarta jest zarówno wiedza teoretyczna na temat tego schorzenia, jak i niezwykle cenna i pomocna część praktyczna.
Książka podzielona jest na dwie części. Pierwszą stanowi VADEMECUM, czyli zbiór najważniejszych informacji na temat insulinooporności. To tu zostały zamieszczone odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadają osoby borykające się z tą dolegliwością. Dzięki tym treściom można poszerzyć swoją wiedzę odnośnie tego czym jest sama insulinooporność, jakie są jej objawy i jak należy ją diagnozować. Poza tym czytelnik dowie się jakie są kliniczne następstwa insulinooporności i kiedy należy wprowadzić farmakoterapię. W książce znajdują się również szczegółowo opisane zalecenia diety przypadku insulinooporności. Autorki zamieściły praktyczną tabelę z podziałem na produkty zalecane i niewskazane, która ułatwi codzienne przygotowywanie posiłków (czyli uzupełnienie tego, czego zabrakło w pierwszej publikacji na ten temat, patrz: recenzja „Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie”).
Cenną informacją jest wykaz substancji słodzących, których osoby z insulinoopornością powinny unikać. Z Vademecum można się również dowiedzieć jakie formy aktywności fizycznej są zalecane osobom zmagającym się z tą dolegliwością.
W drugiej części książki znajduje się szczegółowy plan żywieniowy na 4 miesiące (16 tygodni) z bardzo ciekawymi i prostymi przepisami. Dołączone zdjęcia zachęcają do wypróbowania każdego z dań. Podana kaloryczność diety to około 1500 kcal. Dużym atutem jest rozpisanie głównych posiłków, czyli śniadań, obiadów i kolacji, tak aby pacjenci mogli je przygotowywać co drugi dzień. Magdalena Makarowska, z myślą o wegetarianach, dołączyła do swoich przepisów alternatywne wymienniki produktów mięsnych. Bardzo ciekawym i nowatorskim rozwiązaniem jest dołączona cotygodniowa lista zakupów, która ułatwia wcześniejsze przygotowanie produktów niezbędnych do przygotowania dań.
Nieodzownym elementem diety w insulinooporności jest aktywność fizyczna. W książce znajdziemy plan treningowy rozpisany na 4 miesiące. Autorka podpowiada, jak można zwiększać swoją aktywność fizyczną bez ponoszenia dodatkowych kosztów na zorganizowane zajęcia sportowe. Propagowany jest tu przede wszystkim ruch na świeżym powietrzu, jak również zmiana codziennych nawyków np. częstsze chodzenie po schodach niż jazda windą, proste prace domowe wykonywane przy akompaniamencie muzyki stanowią również doskonałą formą aktywności fizycznej.
„Dieta w insulinooporności” jest pozycją godną polecenia. Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska udowadniają, że żywienie w insulinooporności może być smaczne i ciekawe. Książka ma być inspiracją, a jej głównym przesłaniem jest teza, aby nie bać się diety a raczej się z nią zaprzyjaźnić, gdyż dieta to także styl życia, a nie tylko sposób odżywiania.
Tytuł: Dieta w insulinoopornosci
Autor: Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: Feria
Ilość stron: 355
Oprawa: miękka