Nasiona chia − to nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.), gatunku rośliny z rodziny jasnotowatych (Labiatae), która pochodzi z Gwatemali oraz z centralnej i południowej części Meksyku. Rośliny te dorastają do około 1 m wysokości, a ich kwiaty wykształcają owoce zawierające dużą ilość owalnych nasion o rozmiarze od ok. 1,5 do 2,5 mm w kolorze białym, szarym, brązowym lub czarnym, zwanych nasionami chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.
Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają w swoim składzie od 25 do 35% tłuszczu, którego większość stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Prawdopodobnie charakteryzują się również najwyższą zawartością kwasu α-linolenowego (18:3) wśród wszystkich innych dostępnych naturalnych źródeł − jego zawartość w nasionach chia może stanowić aż 68% wszystkich kwasów tłuszczowych. Z nasion chia uzyskuje się około 25−30% oleju bogatego w kwas α-linolenowy. Bardzo wysoka jest również zawartości kwasu linolowego (18:2) − około 20%, a jednonienasycony kwas oleinowy stanowi około 10% całkowitej zawartości tłuszczów. Wśród kwasów nasyconych największy udział (ok. 7%) ma kwas palmitynowy (16:0). Suma wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w nasionach wynosi około 80%, a proporcja kwasów n-6 do n-3 w tłuszczu pozyskanym z nasion szałwii hiszpańskiej to 0,32:1. Regularne spożywanie tego produktu może zatem doprowadzić do obniżenia ogólnego udziału kwasów tłuszczowych n-6 w diecie.
Zawartość białka w nasionach szałwii hiszpańskiej waha się od 15 do 25% całkowitej masy nasion. Dominującym aminokwasem jest kwas glutaminowy, a w dalszej kolejności kwas asparaginowy i arginina. Dominujący udział glutaminy wśród wszystkich aminokwasów zawartych w nasionach chia może wpływać na stymulację układu odpornościowego poprzez wpływ na odpowiedź immunologiczną i regulację stanu zapalnego oraz wspomagać gojenie się ran.
Nasiona chia − to nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.), gatunku rośliny z rodziny jasnotowatych (Labiatae), która pochodzi z Gwatemali oraz z centralnej i południowej części Meksyku. Rośliny te dorastają do około 1 m wysokości, a ich kwiaty wykształcają owoce zawierające dużą ilość owalnych nasion o rozmiarze od ok. 1,5 do 2,5 mm w kolorze białym, szarym, brązowym lub czarnym, zwanych nasionami chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.
W dalszej części artykułu przeczytacie Państwo między innymi o:
- składzie nasion i wykorzystaniu ich w diecie
- wpływie nasion chia podczas redukcji masy ciała
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.