Miód lipowy powstaje z nektarów i spadzi. W polskim klimacie pszczoły pozyskują go głównie z lipy szerokolistnej (Tilia platyphyllos) i lipy drobnolistnej (Tilia cordata). Może mieć barwę od jasnożółtej do lekko zielonej i zależy ona od okresu jego zbioru, im później pozyskiwany tym odcień jest ciemniejszy. Podczas krystalizacji staje się złocistożółty. Jego smak jest określany jako ostry, gorzkawy, delikatnie ziołowy. Zapach wyraźnie lipowy.
W medycynie naturalnej wykorzystywany jest do wspomagania leczenia zapalenia górnych dróg oddechowych, przeziębienia i grypy. Dodatkowo wykazuje działanie rozgrzewające, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Wiele osób sięga po niego gdy jest narażonych na silny stres, gdyż ma właściwości uspokajające i odprężające.
Miód lipowy dzięki dużej zawartości olejków eterycznych wykazuje silną aktywność antybiotyczną, niszczy drobnoustroje zlokalizowane na błonach śluzowych dróg oddechowych (zwłaszcza nosa i gardła). Literatura podaje informacje o jego silnym działaniu niszczącym na bakterie Gram – ujemne (np. Escherichia coli), Gram-dodatnie (np. gronkowce), grzyby drożdżoidalne chorobotwórcze dla organizmu ludzkiego.
Wykorzystanie:
By wzmocnić efekt prozdrowotny miodu lipowego, zaleca się przyjmować go po wcześniejszym rozpuszczeniu w naparze z kwiatu lipy, owocu maliny oraz w połączeniu z sokiem z cytryny, w ilości:
- 1 łyżka stołowa miodu na 1 szklankę ciepłego płynu.
Zapalenie górnych dróg oddechowych
Przy takich dolegliwościach jak zapalenie błon śluzowych górnych dróg oddechowych zaleca się wypijanie ciepłego roztworu na noc.
Przeziębienie przebiegające z wysoką temperaturą
Wypijanie ciepłego roztworu oraz pozostawanie na 2 dni w łóżku, ponieważ miód lipowy wykazuje silne działanie napotne.
Kaszel
Przyjmowanie naparu z kwiatu malwy. W 1 szklance napoju powinny znaleźć się 2 łyżki stołowe miodu lipowego, kwiat malwy.
UWAGA! Mimo wspomnianych wyżej pozytywnych właściwości miodu, powinny uważać na niego diabetycy i osoby z alergią na miód.