„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy” to uzupełnienie wcześniejszej publikacji pt. „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?”. Autorem zbioru przepisów jest Joanna Dronka-Skrzypczak. Nie jest to zwykła książka kucharska, raczej przewodnik po produktach spożywczych oraz poradnik dla wszystkich osób stosujących dietę w chorobach autoimmunologicznych.
Wszystkie przepisy uwzględnione w książce nie zawierają glutenu, nabiału i jaj. Zbiór receptur poprzedza spis treści z pomocnymi piktogramami oraz instrukcją jak prawidłowo czytać książkę. Przepisy bazują na liście produktów podstawowych (30 pozycji), które zawsze powinny znajdować się w spiżarni czytelnika oraz z listy dodatkowych produktów, które należy dokupić, aby przyrządzić określony przepis. Oprócz receptury w przepisach zawarte są porady z cennymi wskazówkami na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania posiłku, a także podane są zamienniki dla niektórych składników. Produkty podstawowe zostały dokładnie omówione, oprócz ich wartości odżywczej i zastosowania kulinarnego, dowiemy się, gdzie można je bez problemu kupić oraz jaka mniej więcej jest ich cena. Z piktogramów dowiemy się jaki jest czas przygotowania przepisu, czy danie jest odpowiednie dla wegan, dla dzieci, na imprezę, czy nadaje się do zabrania na wynos oraz czy można je bez problemu zamrozić. Przepisy podzielono na 7 działów: śniadania-nie tylko kanapki, lunche i drugie śniadania na wynos, zupy nie tylko na obiad, drugie danie- kilka przepisów na dania obiadowe, słodkości na co dzień, święta oraz dipy, sosy i dodatki- podstawowe przepisy. Receptury są nieskomplikowane i krótkie, a mimo to precyzyjnie wyjaśniają działania w kuchni. W książce umieszczono piękne fotografię, które niewątpliwie zachęcają do przygotowania przepisu, tym bardziej, że nie są to aranżacje restauracyjne, a kadry z domowej przestrzeni. Potrawy są kolorowe, różnorodne, bazują na niedrogich składnikach, udowadniają, że dieta eliminacyjna może być odpowiednio zbilansowana, prosta w wykonaniu i przede wszystkim smaczna. Na końcu książki znalazło się miejsce na alfabetyczny spis przepisów oraz na własne notatki.
„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy” to doskonale zaprojektowany zbiór przepisów, który uczy jak komponować zdrowe i odpowiednio zbilansowane posiłki dla osób stosujących diety eliminacyjne. W książce znajdują się przepisy odpowiednie na co dzień, ale także na specjalne okazje takiej jak święta, czy impreza z przyjaciółmi. Ta książka to także narzędzie zachęcające do wspólnego gotowania, które zacieśnia więzi rodzinne oraz pomaga w zaakceptowaniu choroby, której diagnoza często jest zaskoczeniem.
Tytuł: Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy
Autor: Joanna Dronka-Skrzypczak
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Ilość stron: 192
Oprawa: miękka