„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?” pod redakcją naukową dr n.med. Mirosławy Gałęckiej to książka dla każdej osoby zmagającej się z chorobą autoimmunizacyjną taką jak choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa, chorobą Addisona, chorobą Addisona Biermera, cukrzycą typu 1, miastenią czy stwardnieniem rozsianym. Napisana językiem popularnonaukowy stanowi przewodnik postępowania zarówno dla chorych, jak i dla ich bliskich. Pomaga zrozumieć, że leczenie chorób autoimmunologicznych wymaga holistycznego podejścia całych rodzin.
Anna Bartnicka, Katarzyna Drews-Raczewska, Joanna Dronka-Skrzypczak, Mirosława Gałęcka oraz Zuzanna Łukaszewicz stworzyły pozycję składającą się z kilkunastu rozdziałów ułożonych w logiczny sposób. Pierwsze części wyjaśniają jak działa układ immunologiczny człowieka, czym w ogóle są choroby autoimmunizacyjne, dlaczego (prawdopodobnie) występują coraz częściej w populacjach krajów wysokorozwiniętych oraz jak powinno wyglądać ich leczenie. Dużą uwagę poświęcono znaczeniu mikrobioty jelitowej oraz tkance limfoidalnej związanej z jelitem (GALT). Tekst poprzeplatany jest pojęciami medycznymi, jednak ich użycie nie powinno stanowić problemu nawet dla laika, ponieważ najważniejsze hasła wyróżniono graficznie oraz wytłumaczono na przykładach. Kolejne rozdziały dotyczą diety w chorobach autoimmunologicznych. Autorki podkreślają znaczenie indywidualnie dopasowanej dietoterapii w procesie leczenia, ale równocześnie przedstawiają ogólne zasady diety dla każdego chorego. Poruszają temat diety eliminacyjnej, której wprowadzenie powinno składać się z trzech kroków: diagnostyki i konsultacji ze specjalistą, edukacji żywieniowej oraz eliminacji i urozmaicenia. Dokładniej omówiona została dieta bezmleczna oraz bezglutenowa. Czytelnik dowiaduje się jakie konkretnie produkty spożywcze powinien wyeliminować ze swojego menu oraz po jakie alternatywy warto, aby sięgnął. Rozdziały rozpoczynają najczęściej pojawiające wśród chorych pytania, a kończą przejrzyste podsumowania w postaci zestawień tabelarycznych. Autorki dzielą się także pomocnymi wskazówkami odnośnie tego jak radzić sobie na zakupach oraz jak zostać bohaterem w kuchni. Zwieńczeniem książki są proste przepisy (niestety bez zdjęć) na potrawy bez glutenu, mleka i jaj. Przepisy podzielono także ze względu na rodzaj posiłku (na śniadanie, na kanapki, na obiad, wypieki i desery, dodatki). Książka przypomina także, że zmiana sposobu żywienia zawsze powiązana jest z naszą psychiką i warto aspektowi psychologicznemu poświęcić trochę więcej czasu.
„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej” to dobrze przemyślany poradnik opracowany przez specjalistki posiadające wieloletnie doświadczenie w pracy z pacjentami autoimmunologicznymi. Jednak czy dieta eliminacyjna powinna być opierana między innymi na podstawie wyników testów na nietolerancje pokarmowe, które nie są aprobowane przez najważniejsze światowe towarzystwa immunologiczne i alergologiczne? Na to pytanie niech każdy odpowie sobie sam.
Tytuł: Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?
Autor: Anna Bartnicka, Katarzyna Drews-Raczewska, Joanna Dronka-Skrzypczak, Mirosława Gałęcka, Zuzanna Łukaszewicz
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Ilość stron: 243
Oprawa: miękka