Menu zostało opracowane przez Samar Khanafer-Gniadek - uczestniczkę III edycji programu MasterChef wraz z dietetykiem specjalizującym się w leczeniu cukrzycy - Mileną Kuzaka.
Śniadanie: szybki omlet puszysty z warzywami i świeżymi ziołami
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- mała szczypta soli
- 2 łyżki mąki pszennej typ 750
- ⅓ łyżeczki masła
Na górę: warzywa (świeży szpinak, pomidory, ulubione zioła)
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy do miseczki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w drugiej miseczce mieszamy żółtka z mąką i łyżką mleka. Następnie mieszamy całość.
Rozgrzaną patelnię natłuszczamy masłem, następnie wykładamy na nią masę i zmniejszamy ogień na mały i smażymy omlet (bez przykrycia) przez około 3−4 minuty. Następnie przekładamy omlet na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka: Propozycja śniadania stanowiącego pożywny posiłek na początek dnia, będący źródłem pełnowartościowego białka i dający zastrzyk antyoksydantów w postaci warzyw/owoców. Mamy tu również źródło błonnika pokarmowego. Posiłek taki nie będzie powodował porannego przecukrzenia, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Warto zwrócić uwagę na to, że śniadania są posiłkami, w których bardzo trudno dopasować dawkę insuliny, stąd posiłek z niskim indeksem glikemicznym ma ułatwić takie dopasowanie. Ponadto powolne podnoszenie się glikemii i podanie odpowiedniej dawki insuliny w bolusie złożonym (jeśli mówimy o dzieciach, najczęściej mamy do czynienia z osobistą pompą insulinową) będzie stanowiło zabezpieczenie przed hipoglikemią w drodze do szkoły lub w szkole.
2 śniadanie: koktajl z mleka, bananów, masła orzechowego i gorzkiej czekolady
Składniki:
- 1 banan
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka kakao
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml mleka 2%
Banana obieramy ze skórki i blendujemy z masłem orzechowym, czekoladą i siemieniem lnianym. Następnie dodajemy jogurt i mleko, ponownie blendujemy.
Komentarz dietetyka: Drugie śniadanie w szkole w formie koktajlu to bardzo dobra forma posiłku, szczególnie atrakcyjna dla dzieci. Ponadto jest to posiłek mleczny, będący źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, a dodatki w postaci banana, masła orzechowego i gorzkiej czekolady zapewnią organizmowi potas, magnez, fosfor, wapń, witaminę E, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatek masła orzechowego i gorzkiej czekolady obniży efekt hiperglikemizujący banana i mleka, co ułatwi dopasowanie dawki insuliny oraz sprawi, że glikemia nie będzie narastała w zbyt gwałtowny sposób.
Obiad: halibut w sosie pomidorowym z pełnoziarnistym makaronem
Składniki:
- 100 g polędwicy z halibuta
- ½ cytryny
- 100 ml passaty pomidorowej
- ½ cukinii
- ½ małej papryki
- ½ bakłażana
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku (lub innych ulubionych przypraw)
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- 40 g suchego makaron pełnoziarnistego
Halibuta delikatnie wycieramy ręcznikiem papierowym, następnie solimy, pieprzymy i posypujemy cienko startą skórką z cytryny.
Na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek bakłażana, cukinię i paprykę, lekko solimy i przykrywamy, aby wszystkie warzywa się udusiły. Kiedy warzywa są miękkie, dodajemy passatę pomidorową, przeciśnięty czosnek i tymianek. Całość dusimy 10 minut.
W tym czasie gotujemy makaron i smażymy halibuta na oliwie z oliwek, po 5 minut z każdej strony. Całość wykładamy na talerz w następującej kolejności: makaron, sos, ryba i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Komentarz dietetyka: Danie obiadowe bazujące na tłustej rybie morskiej to pierwotna profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego, co jest szczególnie ważne dla dzieci z cukrzycą. Ryba jest źródłem pełnowartościowego białka. Pełnoziarnisty produkt zbożowy to źródło witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Duszone sezonowe warzywa podane w formie sosu to dobra alternatywa dla dzieci − dostarczamy antyoksydantów, błonnika pokarmowego, folianów, potasu i likopenu. Cały posiłek nie stanowi kłopotu w kwestii dobrania odpowiedniej dawki insuliny. Ma niski indeks glikemiczny, zapewni uczucie sytości i nie spowoduje późnej hiperglikemii.
Przekąska: budyń jaglany
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- ½ szklanka mleka 2%
- ⅓ szklanki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 sztuka kiwi
- niewielka ilość oleju koksowego
- ewentualnie przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, kurkuma, imbir, przyprawa piernikowa, gorzkie kakao
Kaszę jaglaną kilka razy płuczemy pod bieżącą wodą, następnie delikatnie prażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego przez 2 minuty, aby pozbyć się całkowicie goryczy. Zalewamy kaszę wodą i gotujemy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie zalewamy mlekiem, dodajemy ekstrakt z wanilii, ewentualnie przyprawy lub kakao i gotujemy kolejne 15 minut, aż kasza będzie miękka, wręcz rozgotowana. Całość blendujemy na gładką masę. Podajemy z pokrojonym kiwi.
Komentarz dietetyka: Kasza jaglana to zapomniany produkt będący źródłem magnezu, potasu, fosforu, żelaza, witamin z grupy B. Z tego względu warto go wprowadzić do diety jako bardzo wartościowy produkt. W połączeniu z mlekiem i świeżymi owocami stanowi niezwykle wartościowy posiłek sporządzony w formie deseru.
Kolacja: krem z dyni z ciecierzycą i pesto z pietruszki
Składniki:
- 1 mała dynia np. Hokkaido
- 2 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 cebula
- 60 g ciecierzycy gotowanej
- 2 łyżeczki curry
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- pestki dyni (do posypania)
Dynię, cebulę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy wodą (2 centymetry powyżej warzyw). Gotujemy aż do momentu, gdy dynia i ziemniaki będą miękkie. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy curry, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Ciecierzycę można dodać w całości lub zblendować ze wszystkimi składnikami.
Oliwę z oliwek, natkę pietruszki i czosnek blendujemy na gładką masę wraz z odrobiną soli. W razie potrzeby, jeśli całość będzie się źle blendowała, można dodać więcej oliwy.
Zupę podajemy ciepłą, skropioną pesto z pietruszki i posypaną pestkami dyni, najlepiej lekko podprażonymi na patelni.
Komentarz dietetyka: Zupa to bardzo dobra alternatywa lekkiej i pożywnej kolacji. Lekkostrawne warzywa wraz z ciecierzycą będącą źródłem węglowodanów złożonych i białka roślinnego. To dobra kompozycja niepowodująca trudności w dawkowaniu insuliny. Dodatek pestek dyni uatrakcyjni posiłek oraz dostarczy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pesto z natki pietruszki to dobre źródło witaminy C oraz moc antyoksydantów dbających o naczynia krwionośne.
Wartość energetyczna
Energia | 1773 kcal |
Białko | 80 g |
Tłuszcz ogółem | 59,8 g |
SFA | 15,8 g |
MUFA | 23,7 g |
PUFA | 14,6 g |
Węglowodany | 254 g |
Błonnik pokarmowy | 27,7 g |
Potas | 4898 mg |
Wapń | 785 mg |
Magnez | 437 mg |
Żelazo | 16,6 mg |
Cynk | 11,4 mg |
Witamina D | 6,1 µg |
Witamina E | 10,2 mg |
Witamina B6 | 3,55 mg |
Witamina B12 | 3,73 mg |
Kwas foliowy | 333,7 mg |
Witamina C | 99 mg |