Menopauza charakteryzuje się spadkiem poziomu estrogenu, co wiąże się z wieloma dolegliwościami (nieregularna miesiączka, wybuchy gorąca, suchość pochwy, jak również nadmierna potliwość). Obecnie stosuje się hormonalną terapię zastępczą, jednak istnieją składniki roślinne, które mają działanie estrogenne np. izoflawony, kumestany (kumestrol), lignany oraz dihydroksychalkony, jak również lignany flawonoidy i kwercytyna, które wykorzystywane są w suplementach diety.
Poza soją, która jest najbardziej znana, są również inne, mniej znane rośliny, które są bogate w powyższe związki. Należą do nich między innymi: pluskwica groniasta (Cimicifuga racemosa), siemię lniane (linum usitatissimum), dziurawiec łąkowy (Hypericum perforatum), olej z wiesiołka (Oenothera biennis), których działanie wskazuje poniższa tabela.
Nazwa rośliny | Składniki aktywne i sposób działania | Możliwe skutki uboczne |
Pluskwica groniasta |
|
|
Len zwyczajny |
|
|
Dziurawiec łąkowy |
|
|
Olej z wiesiołka |
|
|
Glikozydy triterpenowe i izoflawony to główne substancje pluskwicy groniastej odpowiedzialne za redukcję objawów menopauzy u kobiet1. Dodatkowo nie zanotowano wzrostu ilości nowotworów sutka w skutek stosowania terapii pluskwicą, co nie jest jednoznaczne w przypadku stosowania soi i jej suplementów. 6,5 mg suchego ekstraktu z korzenia pluskwicy skutkowało znamiennym obniżeniem niekorzystnych skutków menopauzy u badanych kobiet6. Dodatkowo ekstrakty z pluskwicy mają działanie ochronne na osteoblasty, zwiększając aktywność osteoblastów budujących.
Powyższe rośliny – a są to tylko niektóre z wielu – mają potwierdzone w badaniach działanie redukujące symptomy menopauzy, ale mechanizmy ich działania nie są do końca poznane. 31-50% kobiet postmenopauzalnych6 cierpi na uderzenia gorąca i nocne pocenie spowodowane niskim poziomem estrogenów, dlatego warto zastanowić się nad wprowadzeniem do diety naturalnych składników zmniejszających dolegliwości.