Pamiętamy o alergiach krzyżowych, ale czy na pewno? Czy pamiętamy co z czym się krzyżuje?
Zgodnie z definicją, alergia krzyżowa to zdolność reagowania substancji innej niż alergen z przeciwciałem specyficznym dla danego alergenu, wskutek występowania takich samych lub podobnych epitopów (cześć antygenu).
Poniższa tabela przedstawia (dla przypomnienia) zależności między wziewnymi, a pokarmowymi alergenami1.
Brzoza | Bylica | Marchew | Seler | Pomidor | Kiwi | Orzech ziemny | Orzechy | Lateks |
owoce pestkowe kiwi marchew seler curry banan liczi mango pomarańcze soja papryka pieprz kolendra orzechy |
rumianek słonecznik marchew seler anyż curry owoce pestkowe kiwi mango koper papryka kminek pieprz lateks |
seler mango melon ogórek |
melon ogórek marchew curry mango papryka pieprz kminek kolendra |
orzech ziemny |
banan awokado orzechy sezam mak |
owoce pestkowe groch soja pomidor |
kiwi sezam mak |
owoce pestkowe banan kiwi mango melon papaja awokado ziemniak pomidor orzech ziemny kasztan jadalny |
Źródło: Chemia Żywności. Biologiczne właściwości składników żywności, pod red. Z.E. Sikorskiego i H. Staroszyk, Wydawnictwo WNT, Warszawa 2013, str. 142.
Poza powyższymi stwierdzono alergię krzyżową między ciecierzycą (cieciorką) a groszkiem, nasionami soi i orzechami laskowymi2. Jak również pomiędzy pomidorem, a ziemniakiem i lateksem3.
Pamiętajmy, żeby pacjentom przypominać, że alergia na białka mleka (alfa-, betaglobuliny i kazeinę) oznacza też (w ponad 90%) alergię krzyżową z białkami owcy i kozy, ponieważ ich białka wykazują bardzo wysokie podobieństwo immunologiczne. Natomiast niskie podobieństwo do powyższych wykazują białka mleka klaczy.