Czy wiesz, że osoby szczupłe i otyłe mają odmienny skład bakterii jelitowych? Czy wiesz, że odpowiednie bakterie jelitowe mogą ułatwić odchudzanie? Czy wiesz, że bardzo intensywny wysiłek może zaburzać funkcjonowanie jelit?
- Czy wiesz, że osoby szczupłe i otyłe mają odmienny skład bakterii jelitowych?
- Czy wiesz, że odpowiednie bakterie jelitowe mogą ułatwić odchudzanie?
- Czy wiesz, że bardzo intensywny wysiłek może zaburzać funkcjonowanie jelit?
Zbliżające się wakacje to doskonały moment na zmianę stylu życia. Choć wprowadzanie każdej zmiany przynosi początkowo trudności, to dokonywanie wyborów w zgodzie z własnymi potrzebami sprawi, że motywacja będzie zawsze z Tobą. Okazuje się, że żadna nawet najbardziej rygorystyczna dieta nie zdziała tyle co trwała zmiana nawyków żywieniowych połączona z regularnym wysiłkiem fizycznym umiarkowanego stopnia1. Prawidłowa dieta powinna zawierać pełnowartościową i niskoprzetworzoną żywność, posiłki bogate w błonnik, składniki mineralne i niezbędne dla zdrowia witaminy. Natomiast zaleca się ograniczać produkty zawierające: białą mąkę, tłuszcze nienasycone trans i cukry proste.
Nieodłącznym elementem naszego organizmu pomagającym nam w prawidłowym trawieniu i wykorzystywaniu pożywienia są bakterie zamieszkujące nasze jelita. Przede wszystkim zdrowa mikrobiota – czyli drobnoustroje bytujące w naszych jelitach – pomaga w rozkładzie niestrawionych składników pokarmowych – jest to główna funkcja biologiczna bakterii w jelicie2. Dobroczynne bakterie potrafią wytworzyć z pokarmu tzw. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, np. kwas masłowy, które odżywiają komórki jelita co utrzymuje integralność bariery jelitowej3. Ponadto, bakterie probiotyczne uczestniczą w produkcji witaminy K4 oraz witamin z grupy B5; pozytywnie działają na przemiany kwasów tłuszczowych i cholesterolu zachodzące w naszym organizmie6 oraz poprawiają wrażliwość na insulinę7, dzięki czemu łatwiej jest zachować właściwą masę ciała.
Niezwykle korzystną właściwością pożytecznych rodzajów bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus są właściwości antyoksydacyjne – tj. zdolnolność do ograniczenia produkcji wolnych rodników8 . Wolne rodniki to cząsteczki, które powstają w naszych komórkach jako produkt uboczny przemian zachodzących każdego dnia w naszym organizmie. Wolne rodniki powodują bardzo drobne uszkodzenia w naszych tkankach, ich efekt po wielu latach może być odpowiedzialny za starzenie się czy powstawanie chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, zawał serca czy udary mózgu9.
Skład bakterii jelitowych nie jest stały w ciągu naszego życia. Niezbilansowana dieta, stres i nieodpowiednie stosowanie leków mogą zmieniać skład mikrobioty jelitowej na bakterie, które nie mają pozytywnego wpływu na nasze zdrowie, co może być przynajmniej częściowo odpowiedzialne za problemy z utrzymaniem właściwej masy ciała10.
Eksperci zwrócili uwagę, że bakterie jelitowe mogą mieć wpływ na naszą masę ciała. Literatura naukowa donosi, że w jelitach osób otyłych znajduje się mniej pożytecznych bakterii (Bacteroides i Bifidobacterium) więcej zaś bakterii rodzajów Firmicutes i Mollicutes. Te ostatnie ułatwiają wchłanianie cukrów prostych z diety oraz rozkładają roślinne – fizjologicznie nietrawione – polisacharydy (np. błonnik)11, co sprawia że dzienna podaż energii z diety może być nawet o 200 kcal większa w porównaniu do osób szczupłych12!
W jelitach osób z nadwagą mogą znajdować się bakterie, które po spożyciu cukrów prostych i tłuszczów produkują duże ilości serotoniny – tzw. „hormonu szczęścia” oraz zmniejszają wydzielanie leptyny – hormonu sytości. W wyniku tego, osoby ze złą kompozycją bakterii jelitowych wprowadzane są w stan dobrego samopoczucia po spożyciu wysokokalorycznego posiłku, jednocześnie wcale nie zaspokajając głodu!
Dlatego probiotykoterapia wprowadzająca pożyteczne szczepy bakterii może wspomóc osoby, które chcą uzyskać szczupłą sylwetkę. Wprowadzając dobroczynne bakterie można ograniczyć wyżej wspomniane niekorzystne efekty źle skomponowanej mikrobioty.
Nie można zapominać, że nieodłącznym elementem zmiany stylu życia jest aktywność fizyczna. Ruch nie tylko wpływa na masę tkanki tłuszczowej, ale również na sprawność działania układu odpornościowego co w konsekwencji pomaga ograniczyć częstość występowania infekcji13,14. Co więcej, wysiłek fizyczny zwiększa przyswajalność składników odżywczych oraz mineralnych z pożywienia, choć zbyt intensywny trening stanowi źródło niekorzystnych zjawisk w układzie pokarmowym. W trakcie intensywnych ćwiczeń, krew dystrybuowana jest głównie do mięśni oraz serca. Niedokrwiony przewód pokarmowy otrzymuje za mało tlenu i składników odżywczych, co prowadzi do wytwarzania dużej ilości wolnych rodników. Ponadto zbyt intensywne ćwiczenia rozszczelniają połączenia pomiędzy komórkami jelita, co wywołuje napływ antygenów z jego światła do krwiobiegu, a to powoduje powstanie miejscowego stanu zapalnego oraz zmienia kompozycję mikrobioty15. Wszystko to sprawia, że po zbyt intensywnym wysiłku pojawiać się mogą bóle brzucha, biegunki, nudności i wymioty16. Na rynku znajdują się już dobrze przebadane preparaty probiotyczne, które ograniczają wywołane wysiłkiem fizycznym produkcję hormonów stresu i mediatorów zapalnych zmniejszających integralność bariery jelitowej oraz zmiany w mikroflorze17. Co więcej, równowaga mikroekologiczna przywrócona w drodze probiotykoterapii wspomaga jelitową produkcję serotoniny, a tym samym poprawia nastrój18.
Podsumowując: gdy zamierzamy kompleksowo podejść do zmiany naszego stylu życia, warto wspomóc się probiotykami, które swoimi efektami wspomogą nasze działania dietetyczne oraz wysiłek fizyczny.