Oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy są cennymi źródłami steroli roślinnych znanych ze swych właściwości hipolipemizujących, wpływających na obniżenie poziomu cholesterolu LDL poprzez jego ograniczone wchłanianie w jelitach.
Oleje roślinne stanowią ważny element diety człowieka nie tylko z racji dużej wartości energetycznej, ale także sporej ilości cennych dla zdrowia składników, jak jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, sterole roślinne, polifenole i inne związki o działaniu bioaktywnym. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele olejów roślinnych (zależnie od rodzaju użytego surowca, np. nasiona rzepaku, słonecznika, sezamu, lnu, czarnuszki, pestki dyni, owoce oliwki), przy czym dość dużą popularnością cieszą się olej rzepakowy i oliwa z oliwek z racji chociażby ich uniwersalnego wykorzystania w codziennej kuchni.
Oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy są cennymi źródłami steroli roślinnych znanych ze swych właściwości hipolipemizujących, wpływających na obniżenie poziomu cholesterolu LDL poprzez jego ograniczone wchłanianie w jelitach.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.