Niskoprzetworzone produkty spożywcze pochodzenia roślinnego powinny stanowić podstawę naszej diety. Jak wskazują badania, spożycie warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, a także ziół i przypraw związane jest z niższym ryzykiem wielu chorób cywilizacyjnych, a ich wykorzystanie zaleca się również w prewencji wtórnej i leczeniu tych schorzeń.
Niestety współczesna rzeczywistość wydaje się skłaniać konsumentów do podejmowania wyborów żywieniowych, które bardziej niż zdrowie wspierają zaoszczędzenie czasu i pracy. Często sięgają oni po produkty wysokoprzetworzone, które są wygodne, łatwodostępne, smaczne i... mniej wartościowe. Wielu klientów gabinetów dietetycznych nie ma również pomysłu na przygotowanie smacznego posiłku od podstaw, który jednocześnie będzie wspierał zdrowie. Ponadto, gotowanie „od podstaw“ - z surowych lub niskoprzetworzonych produktów wymaga choćby podstawowej wiedzy kulinarnej i z zakresu towaroznawstwa produktów spożywczych, co również stanowi przeszkodę dla zabieganych konsumentów.
Tredny Lunch to mieszanki produktów zbożowych z naturalnymi dodatkami, które oceniane okiem dietetyka wydają się wychodzić naprzeciw zaleceniom dietetycznym, a realiom dzisiejszego świata.
Komosa ryżowa, kasza pęczak, bulgur czy też ziarno orkiszu stanowią doskonałe źródło długouwalnianej energii, są też skarbnicą składników odżywczych i witamin. Ich połączenie z nasionami roślin strączkowych, suszonymi warzywami oraz przyprawami czyni posiłek jednocześnie wspierającym zdrowie, oszczędzającym czas i zachęcającym do zdrowego żywienia osoby, którym wydaje się że „zdrowa“ dieta musi być nudna i niesmaczna.
Produkcty z serii Trendy Lunch nie zawierają soli, są jednak doprawione suszonymi ziołami i warzywami, co wpisuje się w zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia, jak i Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Trendy Lunch można polecać zarówno w prewencji jak i leczeniu nadciśnienia tętniczego, chorób układu krążenia, czy kamicy nerkowej.
Mieszanki Trendy Lunch, zwłaszcza Komosa ryżowa z cukinią i pomidorami, czy pęczak, bulgur i soczewica oraz orkisz, burak, papryka i czosnek niedźwiedzi mogą być polecane dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozy. Mieszanki te mogą również częściej pojawiać się w jadłospisach osób na dietach roślinnych, ponieważ komosa jest też świetnym źródłem pełnowartościowego białka, a połączenie zbóż (pęczak, bulgur) z nasionami roślin strączowych (soczewica) również gwarantuje pełen profil aminokwasowy posiłku. Dodatkowo w badaniach epidemiologicznych stwierdza się, że wysokie spożycie nasion roślin strączkowych wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca, nadciśnienia tętniczego i niższym poziomem cholesterolu we krwi, pomagają również kontrolować gospodarkę glukozy.
Osobom aktywnym polecić można mieszankę Trendy Lunch ryż, vermicelli, groszek, marchewka i bazylia a także Trendy Lunch ryż basmati, zielona fasolka, papryka i przeciwzapalne curry. Znakomicie przygotują nas do treningu, jak i odbudują po zakończeniu wysiłku, nie obciążając znacząco przewodu pokarmowego. W roli posiłku przed wysiłkiem lub pomiędzy sesjami treningowymi sprawdzi się również Trendy Lunch orkisz vermicelli, pomidory.
Jednym z ciekawszych połączeń Trendy Lunch jest mieszanka mhammas, czyli kuskusu perłowego z grzybami leśnymi, groszkiem i tymiankiem. Wbrew obiegowej opinii grzyby to nie tylko dodatek smakowy! Grzyby są źródłem białka, witamin z grupy B (zwłaszcza B6, B2, B1 oraz kwasu foliowego) jak również potasu, magnezu, cynku czy selenu. Ponadto grzyby zawierają związki biologicznie czynne o charakterze przeciwnowotworowym, wzmacniającym odporność, czy obniżającym poziom cholesterolu we krwi.
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia podstawą diety powinny być warzywa i owoce, w drugiej kolejności uzupełniane pełnoziarnistymi produktami zbożowymi. Mieszanki Trendy Lunch mogą stanowić zarówno dodatek do pożywnej sałatki, jak również bazę dla głównego dania. Osoby świetnie odnajdujące się w kuchni, które odnajdują przyjemność w odkrywaniu nowych potraw i smaków przekonać się mogą o uniwersalności mieszanek Trendy Lunch, podczas gdy dla kuchennych leniuchów lub osób, które na codzień rzadko gotują a pytanie „co zrobić na obiad“ powraca codziennie jak bumerang pomogą odkryć nieskomplikowane i mało czasochłonne dania. Mieszanki Trendy Lunch są dowodem na to, że szybkie i prostote do przygotowania danie może być jednocześnie zdrowe i smaczne, a to cieszyć powinno zarówno klientów dietetycznych poradni jak i samych dietetyków.