W związku z rosnącą liczbą zachorowań na nowo- twory poszukujemy nowych sposobów na ich skuteczniejsze leczenie. Jedną z metod jest znalezienie naturalnych rozwiązań wspomagających leczenie oraz zmniejszających ryzyko chorób nowotworowych. Wśród składników o takim działaniu jest m.in. likopen.
Likopen jest składnikiem naturalnie występu- jącym w żywności. Należy do grupy karotenoidów, które odpowiadają m.in. za barwę roślin. Największym źródłem likopenu w żywności są pomidory oraz przetwory pomidorowe. Składnik ten występuje również w innych owocach i warzywach. Są to m.in. marchew, arbuz, grejpfrut czy papaja.
W związku z rosnącą liczbą zachorowań na nowo- twory poszukujemy nowych sposobów na ich skuteczniejsze leczenie. Jedną z metod jest znalezienie naturalnych rozwiązań wspomagających leczenie oraz zmniejszających ryzyko chorób nowotworowych. Wśród składników o takim działaniu jest m.in. likopen.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.