Młody sportowiec nie jest „miniwersją” dorosłego. Jego anatomia, fizjologia, zapotrzebowanie energetyczne na składniki odżywcze są odmienne z powodu nasilonego procesu wzrostu organizmu, a potrzeby energetyczne są nieproporcjonalnie duże do rozmiarów ciała. Niedożywienie może prowadzić do zwiększonego ryzyka kontuzji, pogorszonej regeneracji oraz nieosiągnięcia optymalnej gęstości mineralnej kości.
Piłka nożna jest najpopularniejszą dyscypliną sportową na świecie. Większość młodych osób ma lub miała w swoim życiu okres większego albo mniejszego zainteresowania grą w piłkę nożną, co spowodowało znaczny wzrost liczby szkółek piłkarskich w naszym kraju. Rodzice młodych zawodników, chcąc wychowywać swoje dzieci w duchu sportu oraz stworzyć dogodne warunki rozwoju psychomotorycznego, zwracają coraz większą uwagę nie tylko na aspekty związane z treningiem, lecz również z prawidłowym żywieniem.
Młody sportowiec nie jest „miniwersją” dorosłego. Jego anatomia, fizjologia, zapotrzebowanie energetyczne na składniki odżywcze są odmienne z powodu nasilonego procesu wzrostu organizmu, a potrzeby energetyczne są nieproporcjonalnie duże do rozmiarów ciała. Niedożywienie może prowadzić do zwiększonego ryzyka kontuzji, pogorszonej regeneracji oraz nieosiągnięcia optymalnej gęstości mineralnej kości.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.