25 i 26 stycznia 2019 r. w Warszawie odbył się IV Narodowy Kongres Żywieniowy organizowany przez Instytut Żywności i Żywienia. Tegoroczne wydarzenie poświęcone było tematyce otyłości oraz zaburzeń odżywiania wśród dzieci i młodzieży.
Pierwszy dzień kongresu dedykowany był dietetykom, ekspertom żywienia, lekarzom, psychologom i innym specjalistom zaangażowanym w promocję zdrowego stylu życia wśród najmłodszych. Dzień drugi odbył się w formie otwartej, zaproszenie skierowano do nauczycieli, dyrektorów placówek oświatowych, kuratorów oświaty, realizatorów żywienia zbiorowego, pielęgniarek szkolnych i rodziców. Wydarzeniom głównym kongresu towarzyszyła wystawa posterów naukowych.
„Otyłość, anoreksja, bulimia- dlaczego wciąż przegrywamy?” to tytuł tegorocznego kongresu a zarazem wykładu wprowadzającego prof. dr hab. Mirosława Jarosza. Dane epidemiologiczne gromadzone przez Instytut Żywności i Żywienia oraz liczne opinie eksperckie wskazują jednoznacznie: polskie dzieci tyją w niebezpiecznie szybkim tempie. Prawie 25% polskich 3-latków posiada nadmierną masę ciała, a co trzeci 8-latek ma nadwagę lub jest otyły. Problem nadmiernej masy ciała dotyczy głównie chłopców w wieku nastoletnim. Ocena sposobu żywienia dzieci nie napawa optymizmem - 90% odżywia się nieprawidłowo (nadmierna energetyczność diety, nadmiar cukru i tłuszczu, niedobory witaminy C, D, E, wapnia, żelaza, niespożywanie śniadań). Błędom żywieniowym towarzyszy niska aktywność fizyczna oraz niedobory snu, 80% polskich dzieci prowadzi siedzący tryb życia. Podczas kongresu przedstawiono także dane świadczące o tym, że ponad połowa polskich dziewcząt w wieku 13 lat uważa się za „grube” pomimo posiadania właściwej masy ciała. Zgodnie z prognozami w 2030 roku 75% Polaków będzie mieć nadmierną masę ciała. Eksperci wielokrotnie podkreślali, że aby zahamować rosnący „trend otyłości” niezbędna jest edukacja społeczeństwa z zastosowaniem wielopłaszczyznowych, zintegrowanych i stałych działań o zasięgu krajowym.
Zaprezentowana podczas kongresu „Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży (4-18 lat)” podąża za najnowszymi wynikami badań naukowych, a także jest odpowiedzią na zmiany cywilizacyjne w polskim społeczeństwie. Nazwą starano się podkreślić, że zdrowie to nie tylko sposób żywienia i aktywność fizyczna, lecz cały styl życia. Do nowości uwzględnionych w piramidzie należy zalecenie regularnej kontroli masy ciała i wzrostu, dbałość o długość i jakość snu, ograniczenie korzystania z urządzeń elektronicznych do 2 godzin w ciągu dnia oraz przestrzeganie higieny jamy ustnej. Wciąż podstawą piramidy jest zróżnicowana i adekwatna do poziomu rozwoju dziecka aktywność fizyczna. Nadal powinno się kłaść nacisk na pełnowartościowe posiłki bazujące na warzywach i owocach (minimum 400 g dziennie), produktach zbożowych z pełnego przemiału, w dalszej kolejności produktach mlecznych, produktach białkowych (z uwzględnieniem chudego mięsa, jaj, ryb i nasion roślin strączkowych) oraz zdrowych tłuszczach (przewaga roślinnych i orzechów). Dieta dzieci i młodzieży nie powinna zawierać słodyczy oraz nadmiernej ilości soli, natomiast zalecanym podstawowym napojem jest woda.
W programie pierwszego dnia pojawiły się cztery sesje naukowe wypełnione wystąpieniami ekspertów wielu dziedzin naukowych. Sesjom przyświecały tytuły: „Nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży - czy mamy rozwiązania tego problemu?”, „Zaburzenia odżywiania problemem cywilizacyjnym. Jak skutecznie leczyć?”, „Nadwaga i otyłość okiem praktyka”, „Aktywność fizyczna dzieci i młodzieży – ile może zdziałać dla zdrowia?”. Dzień zakończyła debata przedstawicieli administracji, świata nauki oraz przemysłu, którzy szukali rozwiązań umożliwiających zjednoczenie sił we wspólnej walce z otyłością.
Pierwszy dzień kongresu dedykowany był dietetykom, ekspertom żywienia, lekarzom, psychologom i innym specjalistom zaangażowanym w promocję zdrowego stylu życia wśród najmłodszych. Dzień drugi odbył się w formie otwartej, zaproszenie skierowano do nauczycieli, dyrektorów placówek oświatowych, kuratorów oświaty, realizatorów żywienia zbiorowego, pielęgniarek szkolnych i rodziców. Wydarzeniom głównym kongresu towarzyszyła wystawa posterów naukowych.
„Otyłość, anoreksja, bulimia- dlaczego wciąż przegrywamy?” to tytuł tegorocznego kongresu a zarazem wykładu wprowadzającego prof. dr hab. Mirosława Jarosza. Dane epidemiologiczne gromadzone przez Instytut Żywności i Żywienia oraz liczne opinie eksperckie wskazują jednoznacznie: polskie dzieci tyją w niebezpiecznie szybkim tempie. Prawie 25% polskich 3-latków posiada nadmierną masę ciała, a co trzeci 8-latek ma nadwagę lub jest otyły. Problem nadmiernej masy ciała dotyczy głównie chłopców w wieku nastoletnim. Ocena sposobu żywienia dzieci nie napawa optymizmem - 90% odżywia się nieprawidłowo (nadmierna energetyczność diety, nadmiar cukru i tłuszczu, niedobory witaminy C, D, E, wapnia, żelaza, niespożywanie śniadań). Błędom żywieniowym towarzyszy niska aktywność fizyczna oraz niedobory snu, 80% polskich dzieci prowadzi siedzący tryb życia. Podczas kongresu przedstawiono także dane świadczące o tym, że ponad połowa polskich dziewcząt w wieku 13 lat uważa się za „grube” pomimo posiadania właściwej masy ciała. Zgodnie z prognozami w 2030 roku 75% Polaków będzie mieć nadmierną masę ciała. Eksperci wielokrotnie podkreślali, że aby zahamować rosnący „trend otyłości” niezbędna jest edukacja społeczeństwa z zastosowaniem wielopłaszczyznowych, zintegrowanych i stałych działań o zasięgu krajowym.
Zaprezentowana podczas kongresu „Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży (4-18 lat)” podąża za najnowszymi wynikami badań naukowych, a także jest odpowiedzią na zmiany cywilizacyjne w polskim społeczeństwie. Nazwą starano się podkreślić, że zdrowie to nie tylko sposób żywienia i aktywność fizyczna, lecz cały styl życia. Do nowości uwzględnionych w piramidzie należy zalecenie regularnej kontroli masy ciała i wzrostu, dbałość o długość i jakość snu, ograniczenie korzystania z urządzeń elektronicznych do 2 godzin w ciągu dnia oraz przestrzeganie higieny jamy ustnej. Wciąż podstawą piramidy jest zróżnicowana i adekwatna do poziomu rozwoju dziecka aktywność fizyczna. Nadal powinno się kłaść nacisk na pełnowartościowe posiłki bazujące na warzywach i owocach (minimum 400 g dziennie), produktach zbożowych z pełnego przemiału, w dalszej kolejności produktach mlecznych, produktach białkowych (z uwzględnieniem chudego mięsa, jaj, ryb i nasion roślin strączkowych) oraz zdrowych tłuszczach (przewaga roślinnych i orzechów). Dieta dzieci i młodzieży nie powinna zawierać słodyczy oraz nadmiernej ilości soli, natomiast zalecanym podstawowym napojem jest woda.
W programie pierwszego dnia pojawiły się cztery sesje naukowe wypełnione wystąpieniami ekspertów wielu dziedzin naukowych. Sesjom przyświecały tytuły: „Nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży - czy mamy rozwiązania tego problemu?”, „Zaburzenia odżywiania problemem cywilizacyjnym. Jak skutecznie leczyć?”, „Nadwaga i otyłość okiem praktyka”, „Aktywność fizyczna dzieci i młodzieży – ile może zdziałać dla zdrowia?”. Dzień zakończyła debata przedstawicieli administracji, świata nauki oraz przemysłu, którzy szukali rozwiązań umożliwiających zjednoczenie sił we wspólnej walce z otyłością.