W dniach 2-3 października 2015 roku w Warszawie odbył się I Zjazd Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej „Od teorii do praktyki”, który był zjazdem inicjującym powstanie Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej. W gronie wykładowców znaleźli się wybitni polscy naukowcy – prof. Jędrzej Antosiewicz i prof. Jan Górski oraz goście z zagranicy.
Na konferencji pojawił się między innymi specjalizujący się w badaniach dotyczących metabolizmu węglowodanów i tłuszczów w sporcie oraz żywienia okołostartowego prof. Asker Jeukendrup – jeden z najmłodszych profesorów w historii, a także prof. John Hawley – Przewodniczący Grupy Badawczej ds Żywienia i Metabolizmu Wysiłku Fizycznego na Wydziale Nauki o Zdrowiu School of Exercise Science w Australian Catholic University oraz prof. Andrew Jones – jeden z wybitniejszych fizjologów w Wielkiej Brytanii. Gościem specjalnym konferencji był mistrz olimpijski w chodzie Robert Korzeniowski. Pierwsza konferencja była okazją do zapoznania się z najnowszymi doniesieniami ze świata nauki dotyczącymi żywienia w sporcie oraz uczestnictwa w praktycznych warsztatach z tego zakresu. Podczas dwudniowego zjazdu uczestnicy mieli okazję wysłuchać wykładów dotyczących znaczenia żywienia i suplementacji w różnych dyscyplinach sportowych z ust zarówno teoretyków, jak i praktyków. Tematyka konferencji obejmowała również problem występowania zaburzeń odżywiania u sportowców oraz alternatywnych strategii żywieniowych w sporcie. Patronat honorowy nad zjazdem PTDS objął Minister Sportu i Turystyki, Adam Korol. Na oficjalnej stronie organizacji ukazały się również informacje dotyczące warunków członkostwa w Polskim Towarzystwie Dietetyki Sportowej, którego głównym celem ma być szerzenie wiedzy dotyczącej żywienia w sporcie w oparciu o dowody naukowe.