W dniach 17-18 marca odbyła się kolejna Ogólnopolska Konferencja Dietetyki w Łodzi, której motywem przewodnim było żywienie w chorobach neurologicznych oraz żywność w medycynie. Organizatorem wydarzenia było Polskie Stowarzyszenie Dietetyki.
Jak co roku konferencja w Łodzi cieszyła się dużym zainteresowaniem zarówno ze strony studentów dietetyki i pasjonatów żywienia, jak i praktykujących dietetyków oraz naukowców. Tematyka poszczególnych wykładów była bardzo różnorodna skupiająca się wokół zagadnień teoretycznych i ich praktycznego wykorzystania w codziennej pracy zawodowej.
Cykl wkładów w pierwszej sesji otworzył dr n. med. Radosław Magierski swoją niezwykle ciekawą prelekcją dotyczącą problemów żywieniowych w chorobach otępiennych. Prezencja była aktualnym przeglądem badań z ostatnich lat. Omówione zostały rodzaje interwencji żywieniowych w geriatrii i najnowsze wytyczne ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism). Ciekawym zagadnieniem poruszonym podczas prezentacji był „aversive feeding behaviour”, czyli zbiór zachowań charakterystycznych również dla pacjentów otępiennych mających na celu utrudnienie podawania posiłku przez opiekunów. Od strony praktycznej do żywienia w chorobach neurologicznych podeszła mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz, która przedstawiła najczęstsze problemy żywieniowe osób z chorobą Alzheimera oraz najważniejsze składniki diety mające zastosowanie w profilaktyce i leczeniu choroby.
Ważnym wykładem ze względu na coraz powszechniejsze i często nieuzasadnione stosowanie bardzo restrykcyjnej diety ketogennej był wykład dr n. med. Magdaleny Dudzińskiej z Oddziału Neurologii Dziecięcej z Chorzowskiego Centrum Pediatrii i Onkologii w Chorzowie, która posiada kilkunastoletnią praktykę w leczeniu pacjentów z padaczką lekooporną za pomocą diety ketogennej. Podczas prezentacji wyraźnie podkreślono główne wskazania do stosowania tej diety, obejmujące między innymi padaczkę lekooporną, wybrane choroby metaboliczne i układu nerwowego oraz wybrane nowotwory, a także dokładnie wyjaśniono teoretyczne podstawy diety. Prelegentka wyraźnie podkreślała, że dieta ketogenna stanowi lek, a nie sposób odżywiania i musi być stosowana pod nadzorem lekarza i dietetyka.
Niewątpliwie jedną z najciekawszych prezentacji była prezentacja wygłoszona przez dr hab. n. biol. Krzysztofa Walerona z Katedry i Zakładu Mikrobiologii Farmaceutycznej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego na temat jadalnych cyanobakterii Athrospira. Na skalę przemysłową Athrospira jest produkowana, dystrybuowana i sprzedawana na całym świecie pod nazwą „Spirulina”. W prelekcji podkreślono najważniejsze zalety spiruliny – bogatą zawartość składników odżywczych oraz silną aktywność bilologiczną wybranych substancji w niej zawartych. Skupiono się na właściwościach immunomodulacyjnych, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Zwrócono również szczególną uwagę na kontrolę warunków hodowli oraz jakości produktów produkowanych z biomasy Athrospira. Organizmy te mają wysoką zdolność do kumulacji metali ciężkich, dlatego nieprawidłowe prowadzenie hodowli może przyczynić się do powstania produktów zagrażających zdrowiu i życiu konsumentów.
Dr Katarzyna Lubelska z Pracowni Mikroskopii Konfokalnej Narodowego Instytutu Leków poprowadziła kolejny bardzo ciekawy wykład dotyczący sulforafanu – związku, którego prekursor występuje w warzywach kapustowatych. Sulforafan ze względu na swoje właściwości jest szeroko badany pod kątem zastosowania w leczeniu i prewencji chorób cywilizacyjnych, w tym głównie chorób nowotworowych. W prelekcji zwrócono uwagę na fakt, iż pomimo licznych właściwości prozdrowotnych jakie związek ten posiada, może indukować system detoksykacji zarówno w komórkach zdrowych, jak i nowotworowych, co nie jest sytuacją korzystną.
Na uwagę zasługują również wykłady poświęcone produktom, które ze względu na swoje właściwości zdrowotne można określić mianem superfood. Ciekawą prezentację poprowadził Damian Parol, który poprzez przygotowanie dobrego przeglądu najnowszych badań zaprezentował właściwości kulinarne i smakowe awokado oraz podkreślił jego najważniejsze wartości odżywcze. Urszula Somow zaprezentowała z kolei najważniejsze właściwości nasion lnu pokazując korzyści wynikające z regularnej konsumpcji tego produktu. Prelekcja ta obfitowała w elementy praktyczne. W ciekawy sposób pokazano w jakiej formie i w jaki sposób wprowadzić do diety nasiona lnu, tak aby zostały wydajnie wykorzystane przez organizm wspierając prewencję i leczenie chorób cywilizacyjnych. Pozostałe wykłady o „super żywności” dotyczyły kurkuminy, miodu, nasion konopii oraz warzyw i owoców.
Należy również wspomnieć o bardzo dobrze przygotowanym przeglądzie badań przez dr Joannę Myszkowską-Ryciak na temat substancji słodzących. Zaprezentowane zostały wyniki najnowszych badań w świetle zaleceń EFSA (European Food Safety Authority). Prelegentka poszukiwała odpowiedzi na pytania dotyczące szkodliwości stosowania substancji słodzących, ich zastosowania w leczeniu otyłości, wpływu na trawienie i wydzielanie hormonów oraz na mikrobiotę jelitową.
Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja ustna prac własnych uczestników. Największe emocje wzbudziła prelekcja na temat wykorzystania pomiaru obwodu szyi do szacowania stanu zdrowia pacjenta oraz kontrowersyjna, ale poruszająca chyba jeden z najbardziej newralgicznych problemów żywieniowych prelekcja dotycząca spożycia jaj prezentowana przez Arkadiusza Matrasa. Na uwagę zasługuje również bardzo dobrze przygotowane wystąpienie Agaty Karsińskiej i zespół prezentujące opis przypadku i znaczenie dietoterapii w leczeniu zespołu Prader-Willi.
Poziom merytoryczny niektórych prelegentów był bardzo wysoki, a sama organizacja konferencji przebiegała bez zarzutu. Na uwagę zasługuje również podejście praktyczne i elementy humoru podtrzymujące uwagę i skupienie uczestników pojawiające się w niektórych prezentacjach. Dużym atutem była również bardzo ciekawa wzywająca do dyskusji i refleksji sesja prac własnych.