Kolejne badania dowodzą, że dieta wegetariańska była związana z mniejszym ryzykiem wystąpienia cukrzycy niezależnie od BMI. Tym razem badaną grupą byli Tajowie. W badaniu prospektywnym zakwalifikowano 2918 osób niepalących, niepijących buddystów, niechorujących na cukrzycę, nowotwory oraz choroby układu krwionośnego.
Prowadzono obserwację przez 5 lat podczas której odnotowano 183 przypadki wystąpienia cukrzycy. Dieta monitorowana była za pomocą kwestionariusza FFQ (ang. food frequency questionnaire) na początku oraz w trakcie obserwacji. Cukrzyca diagnozowana była między innymi na podstawie pomiarów glikemii na czczo oraz wartości HbA1C. Do określenia wpływu diety wegetariańskiej na występowanie cukrzycy wykorzystano model proporcjonalnego hazardu Coxa.
Dieta wegetariańska była powiązana z 35% mniejszym ryzykiem, a w przypadku konwersji z diety niewegetariańskiej ryzyko spadło aż o 53% w porównaniu z niewegetarianami1. Spektakularne wyniki otrzymano również w przypadku populacji amerykańskich2.
Wiele badań wskazuje na korzystny wpływ diety wegetariańskiej w różnych problemach zdrowotnych. Dowiedziono, że wpływa ona na poprawę wrażliwości na insulinę, redukcję masy ciała, a także była odwrotnie skorelowana z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby3.
W najnowszym numerze "Współczesnej Dietetyki" sporo miejsca poświęcamy temu tematowi, m.in. w artykule o aktualnych zaleceniach żywieniowych w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej https://bit.ly/2urQNqk oraz diecie wegańskiej w cukrzycy https://bit.ly/2NUoOaV