Do typowych objawów Zespołu Sjögrena należą dolegliwości związane z zaburzeniem wydzielania gruczołów ślinowych i łzowych. Pacjenci zgłaszają suchość w jamie ustnej (kserostomia), zaburzenia smaku, trudności w połykaniu czy obniżoną tolerancję na pikantne pokarmy i potrawy. W ZS często występuje powiększenie gruczołów ślinowych (przyusznych lub/i podżuchwowych), stan zapalny błony śluzowej jamy ustnej oraz próchnica.
Zespół Sjögrena jest to ogólnoustrojowa choroba autoimmunologiczna o charakterze przewlekłym. W jej przebiegu dochodzi do występowania nacieków limfocytarnych w gruczołach wydzielania zewnętrznego, które prowadzą do upośledzenia ich czynności. Mogą jej też towarzyszyć zmiany zapalne w innych układach i narządach. Jak pokazują badania, niektóre wybrane składniki odżywcze mogą mieć korzystny wpływ na łagodzenie objawów tego zespołu. Odpowiednie modyfikacje diety pacjenta także mogą przyczyniać się do poprawy komfortu życia osoby chorej oraz poprawy jej stanu odżywienia.
Do typowych objawów Zespołu Sjögrena należą dolegliwości związane z zaburzeniem wydzielania gruczołów ślinowych i łzowych. Pacjenci zgłaszają suchość w jamie ustnej (kserostomia), zaburzenia smaku, trudności w połykaniu czy obniżoną tolerancję na pikantne pokarmy i potrawy. W ZS często występuje powiększenie gruczołów ślinowych (przyusznych lub/i podżuchwowych), stan zapalny błony śluzowej jamy ustnej oraz próchnica.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.