Dane WHO dotyczące problemu zaburzeń płodności są zatrważające – jedna na cztery pary ma problemy z zajściem lub donoszeniem ciąży1. Pęd za poprawą statusu ekonomicznego, siedzący tryb życia i przetworzona żywność nie pozostają bez echa. Niż demograficzny, który dotknął rozwijające się kraje, nie jest spowodowany tylko kwestiami ekonomicznymi, ale przede wszystkim zdrowotnymi2.
Przyczyny zaburzeń płodności to m.in: zaburzenia owulacji, zaburzenia hormonalne (w tym hiperprolaktynemia), endometrioza, zespół policystycznych jajników, ale też niepłodność o nieznanym pochodzeniu. Zaburzenia płodności często powiązane są z insulionoopornością, hiperinsulinemią, chorobą Hashimoto. Badania pokazują, że większości przypadków niepłodności o podłożu zaburzeń owulacji można zapobiegać poprzez odpowiednią modyfikację diety i stylu życia3. Badania skupiają się na pojęciu „dieta płodności”, które obejmuje wprowadzenie mi.in. produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, witaminę D, czyli filary diety przeciwzapalnej. Przed dietetykami stoi nie lada wyzwanie, szczególnie teraz, gdy sklepowe półki pełne są żywności procesowanej, która wzmaga procesy prozapalne4, 5. Poza samą edukacją na temat tego, jak wybrać z tej ogromnej puli „śmieciowego jedzenia” coś zdrowszego, pozostaje jeszcze kwestia dobrania odpowiednich produktów przeciwzapalnych, które wspomogą organizm w walce z wyzwaniami dnia codziennego.
Ze względu na to, że przyczynami zaburzeń płodności mogą być stany zapalne, warto wprowadzić zalecenia oparte o diagnostykę nadwrażliwości pokarmowej. Ma ona na celu pokazanie immunologicznego obrazu organizmu i poinformowanie o tym, jak układ odpornościowy odpowiada na czynniki zewnętrzne, czyli żywność. Diagnostyka specyficznych pokarmowo IgG pozwala zindywidualizować zalecenia diety przeciwzapalnej. Prawidłowo przeprowadzona eliminacja reaktywnych produktów prowadzi do uszczelnienia bariery jelitowej, wyciszenia reakcji immunologicznych, zredukowania symptomów i poprawienia ogólnego samopoczucia, a co najważniejsze − usunięcia źródła stanu zapalnego w organizmie. Doświadczenia wielu klinicystów pracujących z diagnostyką nadwrażliwości pokarmowej pokazują, że stanowi ona dobrą metodę prowadzącą do odzyskania zdrowia, w tym płodności.