Kwasy tłuszczowe omega-3, do których należy kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas α-linolenowy (ALA), kojarzone są głównie z korzystnym wpływem na choroby sercowo-naczyniowe. Okazuje się jednak, że ich działanie jest znacznie szersze.
Warto pamiętać, że kwasy EPA i DHA, występujące w tłustych rybach, wykazują silne działanie przeciwzapalne, a także mogą hamować rozwój nowotworu sutka poprzez zmianę składu kwasów tłuszczowych błony komórkowej4,6. Dodatkowo wykazano, że zwiększona suplementacja omega-3 pochodzenia zwierzęcego u kobiet w ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia astmy alergicznej i atopowego zapalenia skóry u dziecka8,9.
Kwasy tłuszczowe omega-3, do których należy kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas α-linolenowy (ALA), kojarzone są głównie z korzystnym wpływem na choroby sercowo-naczyniowe. Okazuje się jednak, że ich działanie jest znacznie szersze.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.