Współczesny styl życia, zdominowany przez przetworzoną żywność i siedzący tryb pracy, przyczynia się do wzrostu zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe i cukrzycę na całym świecie. W Polsce wciąż pierwszą przyczyną przedwczesnych zgonów są choroby układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim ich dwie manifestacje – choroba niedokrwienna serca i jej konsekwencje, zawał serca oraz udary mózgu. Jedną z metod zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy jest dieta.
Szukając skutecznych metod prewencji i leczenia tych schorzeń, zwrócono uwagę na tradycyjne wzorce żywieniowe krajów nordyckich.
CZYM JEST NOWA DIETA NORDYCKA?
Nowa dieta nordycka (NND) jest uznana przez Świa- tową Organizację Zdrowia za nordycką alternatywę dla diety śródziemnomorskiej. Nowa dieta nordycka jest to potencjalnie zdrowy i zrównoważony sposób odżywiania charakteryzujący się żywnością dostępną lokalnie i tradycyjnie spożywaną w krajach nordyckich: Norwegia, Szwecja, Dania, Finlandia i Islandia. Oprócz uwzględnienia żywności o nordy- ckim charakterze i potencjalnych właściwościach prozdrowotnych, w NND uwzględniono także po- tencjał diety w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Współczesny styl życia, zdominowany przez przetworzoną żywność i siedzący tryb pracy, przyczynia się do wzrostu zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe i cukrzycę na całym świecie. W Polsce wciąż pierwszą przyczyną przedwczesnych zgonów są choroby układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim ich dwie manifestacje – choroba niedokrwienna serca i jej konsekwencje, zawał serca oraz udary mózgu. Jedną z metod zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy jest dieta.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.