Mleko i jego przetwory są przykładem produktów, które przez wiele lat był nadmiernie gloryfikowane, a dzisiaj odwrotnie – przez wiele środowisk są określane jako wyjątkowo szkodliwe. Jak naprawdę jest z tym mlekiem?
Najlepiej jest spojrzeć na to od strony poszczególnych jednostek chorobowych, którym ma sprzyjać lub przed którymi ma chronić spożycie mleka i produktów mlecznych. Zwracam uwagę, że ilekroć mowa w artykule o mleku, mam także na myśli jego przetwory.
Mleko a zdrowie kości
Mleko i niektóre z jego przetworów są głównym źródłem wapnia w diecie osoby odżywiającej się tradycyjnie. Wiele kampanii zachęcających do spożycia mleka było osadzonych właśnie na tym, że mleko sprzyja silnym, zdrowym kościom. I rzeczywiście – mleko jako produkt zawierający znaczne ilości wapnia, magnezu, białka oraz pewne ilości witaminy D i B12 może działać korzystnie na zdrowie kości i potwierdzają to badania epidemiologiczne, szczególnie te przeprowadzone z udziałem dzieci1, 2.
W tym miejscu często pojawia się argument, że mleko zakwasza organizm lub/i powoduje stan zapalny, a w konsekwencji sprzyja utracie wapnia z kości. Jednak ani jedno, ani drugie nie jest prawdą. Eksperymentalnie wykazano, że mleko działa umiarkowanie przeciwzapalnie3, z wyjątkiem osób uczulonych na mleko. Natomiast współczynnik PRAL, pomocny w ocenie potencjału zakwaszającego diety, jest dla większości produktów mlecznych neutralny, chociaż trzeba zwrócić uwagę na to, że dla niektórych serów jest wysoki (patrz tabela 1). Oddzielną kwestią jest to, że znaczenie równowagi kwasowo-zasadowej w kontekście zdrowia kości jest, w najlepszym wypadku, niewielkie4, 5.
Mleko i jego przetwory są przykładem produktów, które przez wiele lat był nadmiernie gloryfikowane, a dzisiaj odwrotnie – przez wiele środowisk są określane jako wyjątkowo szkodliwe. Jak naprawdę jest z tym mlekiem?
W dalszej części artykułu przeczytacie Państwo między innymi o:
- wpływie spożycia produktów mlecznych na nowotwory
- zmianach miażdżycowych i roli mleka w diecie
- produktach mlecznych wpływających na nadwagę i otyłość
- nietolerancji laktozy
- zaletach i wadach spożywania mleka surowego
Wypełnij formularz, wpisz kod promocyjny MLEKO-25 i CZYTAJ WSZYSTKIE ARTYKUŁY - TAKŻE ARCHIWALNE w niższej cenie.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.