Wegetarianizm określany jest często jako styl życia – styl odżywiania, ale też pewnego rodzaju filozofia życia związana nie tylko ze świadomym zaprzestaniem spożywania pokarmu pochodzenia zwierzęcego, ale również z rezygnacją z palenia tytoniu, spożywania alkoholu, a także większą dbałością o codzienną aktywność fizyczną i stan umysłu.
Słowo wegetarianin pochodzi od łac. vegetus – aktywny, energiczny, ale również ten, który prowadzi zdrowe życie2. W latach 80. XX wieku K. Wiśniewska-Roszkowska (1988) opisała wegetarianizm jako „system żywienia wyłączający pokarmy mięsne, a zatem części ciał zwierzęcych, które są otrzymywane poprzez zabijanie zwierząt”. Jest to jedna z wielu definicji wegetarianizmu, który coraz częściej wykracza poza kwestię samego sposobu żywienia.
RODZAJE DIET WEGETARIAŃSKICH
Wyróżnia się kilka rodzajów diet wegetariańskich (przedstawionych w tabeli 1), dla których wspólnym mianownikiem jest spożywanie produktów pochodzenia roślinnego, a niespożywanie produktów, takich jak:
- wszystkie rodzaje mięs (wołowina, wieprzowina, baranina, jagnięcina, drób, dziczyzna i in.),
- ryby (w tym sushi),
- owoce morza oraz
- przetworów mięsnych (kiełbasy, salami, pasztety itp.), żelatyny i podpuszczki3.
Wegetarianizm określany jest często jako styl życia – styl odżywiania, ale też pewnego rodzaju filozofia życia związana nie tylko ze świadomym zaprzestaniem spożywania pokarmu pochodzenia zwierzęcego, ale również z rezygnacją z palenia tytoniu, spożywania alkoholu, a także większą dbałością o codzienną aktywność fizyczną i stan umysłu.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.