Na codziennej liście zakupów spożywczych ok. 70% produktów zawiera dodatki do żywności. Są to np. ciasta, zupki instant, czekolady, wędliny, makarony, produkty wegetariańskie. W dzisiejszych czasach do żywności dodaje się ponad 2500 substancji chemicznych w celu modyfikacji lub nadania smaku, koloru, stabilności oraz tekstury, a także wzmocnienia lub wzbogacenia wartości odżywczej. Ponadto szacuje się, że 12 000 substancji jest stosowanych w taki sposób, że mogą one przedostać się do żywności9,12.
CZYM SĄ DODATKI DO ŻYWNOŚCI?
Definicji substancji dodatkowych znajdziemy kilka. W najkrótszy sposób substancje dodatkowe możemy zdefiniować jako substancje, które nie są spożywane jako żywność, niebędące składnikiem żywności, niezależnie czy mają wartość odżywczą, czy też nie3. Jednakże zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 dodatek do żywności to każda substancja, która nie jest w normalnych warunkach spożywana jako żywność oraz nie jest stosowana jako charakterystyczny składnik żywności, bez względu na swoją wartość odżywczą, której celowe dodanie ze względów technologicznych w trakcie produkcji żywności, jej przetwarzania, przygotowywania, obróbki, pakowania lub przechowywania powoduje, że substancja ta lub jej produkty pochodne stają się bezpośrednio (lub pośrednio) składnikiem tej żywności10.
PO CO SĄ STOSOWANE DODATKI DO ŻYWNOŚCI?
Na to pytanie nie odpowiemy jednym zdaniem, ponieważ substancje dodatkowe są stosowane w różnych celach. Oto najważniejsze z nich:
- Poprawa lub utrzymanie wartości odżywczej żywności.
- Zapewnienie bezpieczeństwa produktów.
- Poprawa jakości oraz ograniczenie marnotrawstwa żywności.
- Przedłużenie trwałości produktów poprzez zapobieganie niekorzystnym zmianom spowodowanym przez bakterie, drożdże, pleśnie, enzymy tkankowe czy utlenianie chemiczne.
- Zapobieganie zmianom barwy, smaku, zapachu, konsystencji żywności.
- Ułatwienie prowadzenia procesów technologicznych.
- Otrzymywanie nowych produktów (żywność o obniżonej zawartości tłuszczu, cukru, glutenu, żywność funkcjonalna).
Na codziennej liście zakupów spożywczych ok. 70% produktów zawiera dodatki do żywności. Są to np. ciasta, zupki instant, czekolady, wędliny, makarony, produkty wegetariańskie. W dzisiejszych czasach do żywności dodaje się ponad 2500 substancji chemicznych w celu modyfikacji lub nadania smaku, koloru, stabilności oraz tekstury, a także wzmocnienia lub wzbogacenia wartości odżywczej. Ponadto szacuje się, że 12 000 substancji jest stosowanych w taki sposób, że mogą one przedostać się do żywności9,12.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.