Tłuszcze i ich pochodne odgrywają kluczową rolę strukturalną i funkcjonalną w mózgu. Substancje odżywcze wywierają wpływ na funkcje poznawcze poprzez regulację neurotransmisji, przekaźnictwa synaptycznego, płynności błon komórkowych i przekazywania sygnałów. Na plastyczność mózgu korzystnie wpływają: restrykcja kaloryczna, obecność w diecie polifenoli (związków roślinnych o silnej aktywności antyoksydacyjnej), a także wielonienasyconych kwasów omega-34,5 .
Prawidłowy odbiór bodźców docierających do organizmu stanowi warunek jego spraw- nego funkcjonowania. Jest to możliwe dzięki rozwiniętym procesom poznawczym odpowiedzialnym za odbieranie, analizowanie i wykorzystywanie informacji o otaczającym środowisku. Mózg nie jest biernym odbiorcą wrażeń zmysłowych. Spostrzeżenia, które tworzy oraz plany, które układa, są efektem odniesienia nowych informacji do materiału wydobytego z pamięci, czyli jak umysł odbiera świat, zależy od możliwości korzystania z materiału pamięciowego1 .
Tłuszcze i ich pochodne odgrywają kluczową rolę strukturalną i funkcjonalną w mózgu. Substancje odżywcze wywierają wpływ na funkcje poznawcze poprzez regulację neurotransmisji, przekaźnictwa synaptycznego, płynności błon komórkowych i przekazywania sygnałów. Na plastyczność mózgu korzystnie wpływają: restrykcja kaloryczna, obecność w diecie polifenoli (związków roślinnych o silnej aktywności antyoksydacyjnej), a także wielonienasyconych kwasów omega-34,5 .
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.