Wysoki poziom kortyzolu wpływa na funkcjonowanie hipokampa, ciała migdałowatego oraz kory przedczołowej, co może prowadzić do zwiększonej podatności na zaburzenia odżywiania poprzez mechanizmy takie jak nasilenie łaknienia, zaburzenia nastroju oraz upośledzenie funkcji poznawczych7.
Zaburzenia odżywiania stanowią istotny problem zdrowotny, wpływając zarówno na fizyczne, jak i psychiczne funkcjonowanie pacjentów. Zaburzenia odżywiania wbrew pozorom zaczynają się w mózgu, często początkiem jest depresja, stany lękowe, niskie poczucia własnej wartości, a następnie pojawia się głodzenie lub objadanie. Zrozumienie roli oraz zmian zachodzących w mózgu w kontekście tych zaburzeń jest kluczowe dla opracowania skutecznych strategii terapeutycznych.
Wysoki poziom kortyzolu wpływa na funkcjonowanie hipokampa, ciała migdałowatego oraz kory przedczołowej, co może prowadzić do zwiększonej podatności na zaburzenia odżywiania poprzez mechanizmy takie jak nasilenie łaknienia, zaburzenia nastroju oraz upośledzenie funkcji poznawczych7.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.