Orzechy są istotnym źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Spośród witamin w nich zawartych należą głównie: B1, B2, B5, B9 biorące udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, poprawiających działanie układu nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego, a także wpływających na prawidłową kondycję włosów, paznokci i skóry.
Z botanicznego punktu widzenia, orzechy są to owoce, w których część jadalną stanowią nasiona ukryte w twardej i niejadalnej owocni. Orzechy jako produkty spożywcze cechują się wysoką zawartością substancji o działaniu bioaktywnym wynikającą z występowania w nich dużej ilości składników mineralnych, witamin i innych związków mających prewencyjny wpływ na zdrowie człowieka. Orzechy są także źródłem białka (8–25 g/ 100 g), błonnika pokarmowego (3–12 g/ 100 g) i przede wszystkim tłuszczu (40–75 g/ 100 g), co stanowi o ich wysokiej kaloryczności (550–700 kcal/ 100 g).
Orzechy są istotnym źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Spośród witamin w nich zawartych należą głównie: B1, B2, B5, B9 biorące udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, poprawiających działanie układu nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego, a także wpływających na prawidłową kondycję włosów, paznokci i skóry.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.