Niedawno na rynku pojawiła się nowa książka na temat diet roślinnych. „Wege dieta roślinna w praktyce” wydawnictwa PZWL autorstwa Iwony Kibil napisana pod redakcją naukową dr inż. Danuty Gajewskiej. Chociaż w księgarniach jest wiele dostępnych książek na temat diet wegetariańskich czy diety wegańskiej, to nadal jest to temat wart uzupełniania.
Czytelnik sięgając po książkę ma do swojej dyspozycji ponad 300 stron merytorycznej wiedzy. Treści są zredagowane w taki sposób, by łatwo było odnaleźć fragmenty, które nas interesują. Forma w jaką zostały ubrane naukowe treści sprawia, że książka ta śmiało może znaleźć swoje miejsce na półce zarówno dietetyka jako pigułka wiedzy jak i poradnik dla innych specjalistów zawodów medycznych, którzy dla swoich pacjentów szukają także rozwiązań dietetycznych w ramach leczenia. Powinna to być także niezbędna pozycja książkowa wśród studentów dietetyki. Łatwy i przystępny język, który jednocześnie nie omija terminów medycznych sprawia, że „Wege dieta roślinna w praktyce” staje się przewodnikiem dla osób, które chcą stosować tego typu dietę, pomimo braku kompleksowej wiedzy medycznej i żywieniowej.
Książka podzielona jest na rozdziały o bardzo różnej tematyce, od podstawowej wiedzy na temat żywienia i roli makro- i wybranych mikroskładników oraz ich źródła w diecie roślinnej, przez substancje antyodżywcze pochodzenia roślinnego, aż do bilansowania diety roślinnej dla osób w każdym wieku, aktywnych fizycznie, kobiet w ciąży i karmiących wraz z instrukcją jak wdrożyć zmiany gdy dotąd jedliśmy mięso. Osobny rozdział poświęcono najczęstszym problemom związanym z wdrażaniem diety roślinnej oraz surowej diecie wegańskiej. W zakończeniu znajdziemy przykładowe jadłospisy dla różnych grup osób, które mogą być inspiracją dla dietetyka czy też wskazówką dla pacjenta. Każdy rozdział zakończono podsumowaniem w formie tabel, dodatkowo wyróżnionych zielonym kolorem tła (łatwe do szybkiego znalezienia), w których można znaleźć między innymi aktualne normy spożycia składników odżywczych, ich źródła w diecie roślinnej, przykłady produktów i ich porcji ułatwiające samodzielne bilansowanie jadłospisu czy też schemat rozszerzania diety u niemowląt na diecie wegańskiej. Nie brakuje też obszernej bibliografii. Co ważne i rzadko spotykane w takich poradnikach – na samym początku obok podrozdziału o wpływie diet roślinnych na zdrowie i opisie rodzajów diet roślinnych znajdziemy też krótki tekst o tym jak szukać wiarygodnych źródeł wiedzy na temat odżywiania i wpływu żywności na zdrowie.
Autorzy rozwiewają więc wszelkie wątpliwości co do diet roślinnych i omawiają kontrowersje z nimi związane oraz obalają mity. Podkreślają jednocześnie konsekwencje nieprawidłowo zbilansowanej diety, opisują konieczną suplementację i najczęstsze błędy na dietach roślinnych, między innymi stosowanie gotowych wysokoprzetworzonych produktów dla wegetarian i wegan jakie można znaleźć w sklepach. Znajdziemy też wiele praktycznych wskazówek do zastosowania w kuchni czy też w podróży.
Chociaż diety roślinne według rekomendacji są bezpieczne dla osób w każdym wieku, również dla kobiet karmiących i ciężarnych czy też dzieci i osób starszych, należy pamiętać o ich odpowiednim zbilansowaniu i suplementacji. Przede wszystkim to pacjent musi być gotowy na wdrożenie takiego modelu żywienia i podejść do niego z ogromną odpowiedzialnością licząc się z konsekwencjami niezbilansowanej diety. Zawsze należy wdrożenie takiej diety skonfrontować z indywidualnymi możliwościami pacjenta. Sam powinien odpowiedzieć sobie na ważne pytania: czy mam czas na zdobywanie wiedzy, gotowanie nowych potraw? Czy potrafię się zorganizować w kuchni? Czy skoro jestem wybredny i nie lubię wielu produktów, będę w stanie pokryć zapotrzebowanie na wszystkie składniki? Czy jestem otwarty na nowe smaki, których dotąd nie próbowałem? Na ile potrafiłem zadbać o swoją dietę zanim chciałem przejść na weganizm/wegetarianizm? I w końcu – czy przełomowe momenty w życiu takie jak ciąża lub ciężka choroba – są dobrym momentem na taką rewolucję, jeśli dieta roślinna była do tej pory czymś nieznanym. Warto zaznaczyć, że w książce nie znajdziemy jednak informacji na temat możliwości wprowadzenia diety roślinnej, szczególnie wegańskiej w skomplikowanych przypadkach chorobowych, gdzie konieczny jest kontakt z dietetykiem w gabinecie i indywidualne rozstrzygnięcie możliwości przejścia na dietę roślinną.
Podsumowując, „Wege dieta roślinna w praktyce” jest odpowiednim źródłem wiedzy na temat diet roślinnych zarówno dla specjalistów, studentów kierunków medycznych jak i osób chcących wprowadzić w życie taki model żywienia.
Tytuł: Wege dieta roślinna w praktyce
Autor: Iwona Kibil, redakcja naukowa Danuta Gajewska
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Ilość stron: 323
Oprawa: miękka