Przewlekłe gojenie ran to duży problem zarówno dla lekarzy, jak i dla pacjentów. Wpływa ono nie tylko na jakość życia, ale również stwarza realne ryzyko powikłań. W terapii gojenia ran, oprócz leczenia i odpowiedniej opieki pielęgniarskiej, należy zwrócić dodatkowo uwagę na wsparcie żywieniowe chorych. Może ono bowiem przyspieszyć proces gojenia.
Gojenie rany obejmuje kilka etapów. Pierwsza faza to faza zapalna, trwająca od 1 do 7 dni. Podczas tej fazy następuje zwężenie naczyń krwionośnych, agregacja płytek krwi oraz oczyszczanie rany. W proces zaangażowane są komórki układu odpornościowego, m.in. makrofagi. Następnie rozpoczyna się faza proliferacyjna trwająca od 5 dni do 3 miesięcy. W tej fazie łożysko rany zaczyna się odbudowywać, zachodzi angiogeneza (tworzenie nowych naczyń krwionośnych) oraz zwiększa się liczba fi broblastów, które zaczynają tworzyć sieć kolagenową stabilizującą ranę.
Przewlekłe gojenie ran to duży problem zarówno dla lekarzy, jak i dla pacjentów. Wpływa ono nie tylko na jakość życia, ale również stwarza realne ryzyko powikłań. W terapii gojenia ran, oprócz leczenia i odpowiedniej opieki pielęgniarskiej, należy zwrócić dodatkowo uwagę na wsparcie żywieniowe chorych. Może ono bowiem przyspieszyć proces gojenia.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.