Kwas masłowy od wielu lat stanowi korzystne uzupełnienie leczenia wielu schorzeń przewodu pokarmowego. Coraz częściej zwraca się uwagę na celowość, a właściwie potrzebę stosowania suplementacji maślanem u pacjentów poddanych przygotowaniu do leczenia, czyli prehabilitacji i kontynuacji tej podaży w opiece po leczeniu czyli rehabilitacji.
Kwas masłowy należy do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (ang. short chain fatty acids, SCFA), które warunkują prawidłowy metabolizm komórek nabłonka jelitowego. Do SCFA należą także kwas propionowy i kwas octowy. Jednakże to przede wszystkim kwas masłowy stanowi podstawowy substrat energetyczny, aktywnie uczestniczy w procesach proliferacji, regeneracji i naprawy nabłonka jelitowego. Ponadto SCFA mają istotne oddziaływanie na układ immunologiczny, zarówno miejscowy, stymulując lokalną odpowiedź komórkową, jak i ogólnoustrojowy – między innymi przez utrzymanie integralności bariery jelitowej.
Kwas masłowy od wielu lat stanowi korzystne uzupełnienie leczenia wielu schorzeń przewodu pokarmowego. Coraz częściej zwraca się uwagę na celowość, a właściwie potrzebę stosowania suplementacji maślanem u pacjentów poddanych przygotowaniu do leczenia, czyli prehabilitacji i kontynuacji tej podaży w opiece po leczeniu czyli rehabilitacji.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.