Wywiad z prof. dr hab. n. med. Sylwią Małgorzewicz, Vice-Prezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), Kierownikiem Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistą chorób wewnętrznych i nefrologii.
Uszkodzenie nerek powoduje szereg zmian w funkcjonowaniu wielu narządów, obniżenie apetytu, a w konsekwencji pogorszenie stanu odżywienia. Polskie badania pokazują, że około 20–30% pacjentów z PChN wykazuje cechy niedożywienia i wymaga interwencji żywieniowej.
Leczenie Żywieniowe: Czy pacjenci z przewlekłą chorobą nerek są w grupie ryzyka niedożywienia?
Sylwia Małgorzewicz: Najbardziej podstawowa definicja przewlekłej choroby nerek (PChN) obejmuje obniżenie funkcji nerek, ocenianej na podstawie obniżonej filtracji kłębuszkowej, (GFR ang. glomerular filtration rate poniżej 60 ml/min.) utrzymującej się powyżej 3 miesięcy.
Wywiad z prof. dr hab. n. med. Sylwią Małgorzewicz, Vice-Prezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), Kierownikiem Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistą chorób wewnętrznych i nefrologii.
Uszkodzenie nerek powoduje szereg zmian w funkcjonowaniu wielu narządów, obniżenie apetytu, a w konsekwencji pogorszenie stanu odżywienia. Polskie badania pokazują, że około 20–30% pacjentów z PChN wykazuje cechy niedożywienia i wymaga interwencji żywieniowej.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.