Krótki czas snu wiąże się ze zwiększonym spożyciem kalorii, węglowodanów, cukrów i tłuszczów nasyconych, co prowadzi do nadwagi i otyłości. Badania wskazują, że osoby z krótkim snem mają obniżony poziom leptyny i podwyższony poziom greliny, co zwiększa apetyt, zwłaszcza na słodkie produkty.
Zaburzenia snu są to różnorodne problemy związane z jakością, długością i rytmem snu, które mogą znacząco wpływać na zdrowie i codzienne funkcjonowanie. Międzynarodowa Klasyfikacja Zaburzeń Snu wymienia ponad 80 różnych zaburzeń, podzielonych na osiem głównych kategorii, takich jak bezsenność, zaburzenia oddychania podczas snu oraz zaburzenia ruchowe związane ze snem.
Krótki czas snu wiąże się ze zwiększonym spożyciem kalorii, węglowodanów, cukrów i tłuszczów nasyconych, co prowadzi do nadwagi i otyłości. Badania wskazują, że osoby z krótkim snem mają obniżony poziom leptyny i podwyższony poziom greliny, co zwiększa apetyt, zwłaszcza na słodkie produkty.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.