Zbyt niską podaż witaminy D uznaje się za czynnik ryzyka wielu chorób3. Uważa się też, że może negatywnie wpływać na wydolność sportowców oraz zwiększać ryzyko infekcji i kontuzji sportowych4–7.
Jesteś tu:
Jesteś tu:
Wzrost aktywności fizycznej, który można zaobserwować wśród Polaków na przestrzeni ostatnich kilku lat, wiąże się bezpośrednio z zainteresowaniem dietami: zarówno wspomagającymi efekty ćwiczeń jak i mającymi wpływ na osiągane sukcesy w różnych dziedzinach sportowych. Autorzy, którzy wspierają sportowców - profesjonalistów w prawidłowym odżywianiu się, wskażą w cyklicznych artykułach m.in. jak poprawić efektywność i wydajność organizmu, jak odżywiać się przed ważnym startem, jakie suplementy diety stosować.
Zbyt niską podaż witaminy D uznaje się za czynnik ryzyka wielu chorób3. Uważa się też, że może negatywnie wpływać na wydolność sportowców oraz zwiększać ryzyko infekcji i kontuzji sportowych4–7.
Popularność biegania rośnie z roku na rok, dlatego w poprzednim numerze Współczesnej Dietetyki opisałem strategie żywieniowe rekomendowane dla osób rozpoczynających przygodę z bieganiem, a dzisiejszy tekst zostanie poświęcony biegaczom na średnio zaawansowanym i zaawansowanym poziomie. Z uwagi na duże obciążenia treningowe i spersonalizowany plan treningowy wydatek energetyczny biegaczy może być skrajnie różny na przestrzeni tygodni, a nawet dni. Kluczowym makroskładnikiem wydają się być węglowodany, którym poświęciłem w tekście najwięcej uwagi.