Głównym obszarem zainteresowania w kontekście zastosowania soku z buraka są azotany, azotyny oraz końcowy produkt ich przekształceń, czyli tlenek azotu (NO, ang. Nitric oxide). Zastosowanie różnych produktów z buraka jest coraz bardziej popularne wśród sportowców z powodu poprawy zdolności wysiłkowych oraz optymalizacji procesu regeneracji1,2 .
Potencjalne ergogeniczne działanie produktów z buraka jest związane ze zwiększeniem biodostępności tlenku azotu, który reguluje przepływ krwi, co prowadzi do usprawnienia dostarczania m.in. składników odżywczych oraz hormonów2. Co więcej, sok z buraka (BRJ, ang. Beetroot juice) znajduje się w grupie A klasyfikacji suplementów Australijskiego Instytutu Sportu, co potwierdza jego skuteczność i bezpieczeństwo stosowania wśród sportowców na każdym poziomie wytrenowania3. Dodatkowo sok z buraka może mieć zastosowanie w prewencji oraz leczeniu niektórych jednostek chorobowych4–8.
Głównym obszarem zainteresowania w kontekście zastosowania soku z buraka są azotany, azotyny oraz końcowy produkt ich przekształceń, czyli tlenek azotu (NO, ang. Nitric oxide). Zastosowanie różnych produktów z buraka jest coraz bardziej popularne wśród sportowców z powodu poprawy zdolności wysiłkowych oraz optymalizacji procesu regeneracji1,2 .
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.