Jaki wpływ na organizm, proces regeneracji i zdolności wysiłkowe sportowca ma alkohol?
W wielu dyscyplinach sportowych (w szczególności dotyczy to gier zespołowych) spożywanie alkoholu po zakończonym treningu czy też zawodach, niejednokrotnie w znacznych ilościach, stanowi nierozłączny element codzienności życia sportowca. Choć może wydać się to zaskakujące, badania wskazują sportowców jako grupę osób bardziej skłonną do konsumpcji alkoholu w nadmiarze1. Z tego powodu warto odpowiedzieć sobie na kilka istotnych pytań związanych w szczególności z wpływem spożycia alkoholu na proces regeneracji organizmu sportowca po zakończonej sesji treningowej czy też ukończonych zawodach sportowych.
Alkohol a proces resyntezy glikogenu
Spożycie alkoholu w okresie powysiłkowym wpływa negatywnie na proces odbudowy zasobów glikogenu mięśniowego uszczuplonego w wyniku sesji wysiłkowej2. Autorzy cytowanego badania wywnioskowali, że bezpośredni wpływ alkoholu na proces resyntezy glikogenu mięśniowego nie jest do końca jasny, a jako główną przyczynę jego negatywnego oddziaływania na regenerację powysiłkową wskazali zaniedbanie przez sportowców elementu strategii żywieniowej uwzględniającej spożycie odpowiedniej ilości węglowodanów.
Jaki wpływ na organizm, proces regeneracji i zdolności wysiłkowe sportowca ma alkohol?
W dalszej części artykułu przeczytacie Państwo między innymi o:
- alkoholu i procesie syntezy białek mięśniowych
- procesie rehydryzacji powysiłkowej
- spożywaniu alkoholu w czasie kontuzji
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.