Zakwaszenie mięśni (zwiększona produkcja pochodzących z kwasu mlekowego H+ we włóknach mięśniowych i tym samym spadek pH w mięśniach i we krwi) jest główną przyczyną zmęczenia w trakcie wysiłków beztlenowych o wysokiej intensywności.
Jesteś tu:
Jesteś tu:
Wzrost aktywności fizycznej, który można zaobserwować wśród Polaków na przestrzeni ostatnich kilku lat, wiąże się bezpośrednio z zainteresowaniem dietami: zarówno wspomagającymi efekty ćwiczeń jak i mającymi wpływ na osiągane sukcesy w różnych dziedzinach sportowych. Autorzy, którzy wspierają sportowców - profesjonalistów w prawidłowym odżywianiu się, wskażą w cyklicznych artykułach m.in. jak poprawić efektywność i wydajność organizmu, jak odżywiać się przed ważnym startem, jakie suplementy diety stosować.
Zakwaszenie mięśni (zwiększona produkcja pochodzących z kwasu mlekowego H+ we włóknach mięśniowych i tym samym spadek pH w mięśniach i we krwi) jest główną przyczyną zmęczenia w trakcie wysiłków beztlenowych o wysokiej intensywności.
Jaki wpływ na organizm, proces regeneracji i zdolności wysiłkowe sportowca ma alkohol?
Moim zdaniem wiele osób, również tych, które na co dzień zajmują się dietetyką, popełnia poważny błąd, tj. traktuje olej kokosowy jako świetne źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.