Liczne badania, w tym badania na zwierzętach, dowodzą, że okres ciąży powoduje wyczerpanie się endogennych, wątrobowych zasobów choliny u matek spożywających dietę tradycyjną9.
Cholina jest mikroskładnikiem należącym do grupy folianów, występującym w żywności, służącym jako materiał wyjściowy dla ważnych metabolitów, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym rozwoju płodu a zwłaszcza jego mózgu4, 12.
Z badań krwi ludzkich noworodków wynika z kolei, że po porodzie stężenie choliny we krwi jest u dzieci trzykrotnie4 wyższe niż u matek, natomiast w życiu płodowym aż 14-krotnie, co świadczy o zwiększonym poborze tego składnika w okresie prenatalnym. Co więcej, duże ilości choliny znajdują się również w mleku kobiecym. Rozwój ośrodkowego układu nerwowego (OUN) u płodu jest szczególnie wrażliwy na dostępność choliny; jest związany z prawidłowym rozwojem cewy nerwowej, funkcjonowaniem hipokampa. Odpowiednia podaż choliny w diecie kobiet ciężarnych ma również pozytywny wpływ na wyniki w testach dotyczących oceny pamięci oraz orientacji przestrzennej u potomstwa, prawidłowy rozrost łożyska oraz prawidłowe funkcjonowanie wątroby matki4, 13.
Aktualne dane wskazują, że dieta większości (około 90%) kobiet ciężarnych oraz karmiących nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na cholinę, której RDA (Recommended Daily Allowance – rekomendowane dziennie spożycie) jest obecnie ustalone na następujących poziomach: 450 mg dla kobiet ciężarnych i 550 mg dla kobiet karmiących piersią11. Co więcej, kolejne badania wskazują, że wyższe niż aktualnie zalecane spożycie choliny wraz z dietą ma korzystny wpływ na poprawę przepływu krwi w łożysku, co jest związane z redukcją ilości kinazy (sFLT1) hamującej prawidłowe działanie czynnika wzrostu nabłonka naczyniowego (VEGF). Wysoka podaż choliny z dietą ma zatem pozytywny wpływ na prawidłowe unaczynienie łożyska, co za tym idzie − redukcję stanu przedrzucawkowego11, 13.
Żywieniowe źródła choliny
Oczywiście, źródłem choliny dla dziecka w okresie prenatalnym jest dieta matki, a dokładnie zawartość choliny we krwi oraz fosfatydylocholina syntetyzowana w wątrobie matki. Pokarmowym źródłem choliny w diecie są jaja kurze, a dokładnie żółtko, a także mleko, wieprzowina, drób, wołowina. Nie jest jednak łatwo zapewnić codzienną podaż choliny jedynie z produktów żywieniowych, ponieważ aby zrealizować dziennie zapotrzebowanie na tę substancję, kobieta ciężarna musiałaby zjadać dziennie 4 jajka. Szansą na wyrównanie niedoborów jest suplementacja. Fosfatydylocholina, zwana też lecytyną, jest uważana za bezpieczną, natomiast znane są przypadki przedawkowania choliny związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób-sercowo naczyniowych. W Stanach Zjednoczonych wyznaczono maksymalną dzienną dawkę spożycia choliny, która wynosi 3,5 g1, 3.
Skorzystaj z KODU PROMOCYJNEGO: IZZ-2018 i kup prenumeratę z 20% rabatem
Wypełnij formularz, wpisz kod promocyjny i czytaj wszystkie artykuły - także archiwalne.
Liczne badania, w tym badania na zwierzętach, dowodzą, że okres ciąży powoduje wyczerpanie się endogennych, wątrobowych zasobów choliny u matek spożywających dietę tradycyjną9.
W dalszej części artykułu przeczytacie Państwo między innymi o:
- metabolizmie oraz znaczeniu choliny
- istotności choliny w okresie prenatalnym
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.