Większość kobiet w ciąży sięga po suplementy diety, zakładając, że właśnie tego potrzebuje ich organizm – zwiększonej dawki wszystkich witamin i składników mineralnych. Zgodnie z wytycznymi WHO, podstawowym źródłem składników odżywczych powinna być dieta ciężarnej, a stosowanie preparatów wielowitaminowych nie jest zalecane w celu zapobiegania niedoborom.
Większość kobiet w ciąży sięga po suplementy diety, zakładając, że właśnie tego potrzebuje ich organizm – zwiększonej dawki wszystkich witamin i składników mineralnych. Zgodnie z wytycznymi WHO, podstawowym źródłem składników odżywczych powinna być dieta ciężarnej, a stosowanie preparatów wielowitaminowych nie jest zalecane w celu zapobiegania niedoborom.
W dalszej części artykułu przeczytacie Państwo między innymi o:
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy suplementacja powinna dotyczyć czterech substancji czynnych: kwasu foliowego, witaminy D, kwasów DHA oraz jodu. Pozostałe witaminy oraz składniki mineralne powinny być uzupełniane dodatkową suplementacją tylko w przypadku zdiagnozowania niedoborów1. Zaleca się, aby stosowanie suplementacji w trakcie ciąży było konsultowane z lekarzem prowadzącym.
ŻELAZO
W ciąży dzienne zapotrzebowanie na żelazo zwiększa się o ok. 1 mg/dobę w pierwszym i o ok.7,5 mg/dobę w trzecim trymestrze. Spowodowane jest to wzrostem zapotrzebowania rosnącego płodu, zwiększenia się objętości macicy i łożyska. Analizując Stanowisko Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP) oraz większości Towarzystw Naukowych zwracamy uwagę na bardzo ważny zapis dotyczący suplementacji żelaza w trakcie ciąży. Suplementację żelazem należy rozważyć tylko w przypadku występującej u kobiety anemii. Definicja anemii: dolna granica normy stężenia hemoglobiny w ciąży uznawana przez WHO wynosi 11 g/dl (6,8 mmol/l). Z kolei schemat diagnozowania anemii zgodnie z Center for Disease Control definiujemy następująco: stężenie Hb < 11 g/dl w I i III trymestrze i stężenie Hb < 10,5 g/dl w II trymestrze, jako granice rozpoznania niedokrwistości w ciąży2,3,4.
Na podstawie doniesień literaturowych, można stwierdzić, że u kobiet z zapasem żelaza wynoszącym ok. 500 mg, co odpowiada stężeniu ferrytyny ok. 60–70 mcg/l, prawdopodobnie nie wystąpi anemia i niedobór żelaza w ciąży, mimo braku suplementacji5.
Ostatnio zwraca się uwagę na niekorzystne działanie żelaza u kobiet, które nie mają zdiagnozowanej anemii. Wiąże się to m.in. z rolą tego pierwiastka w powstawaniu reaktywnych form tlenu, odpowiedzialnych między innymi za rozwój insulinooporności i zmniejszonej sekrecji insuliny przez komórki B trzustki. Wykazano częstsze występowanie cukrzycy ciążowej u kobiet suplementujących żelazo przy prawidłowym stężeniu hemoglobiny7,8,9. Istnieją również doniesienia o ryzyku wystąpienia preeklampsji (stanu przedrzucawkowego) przede wszystkim u kobiet suplementujących żelazo przed 16 t.c. bez obniżonego stężenia hemoglobiny10,11,12.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.