14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Jest to rocznica urodzin odkrywcy insuliny Fredericka Grant Bantinga. Dzień ten ustanowiono w 70-tą rocznicę odkrycia hormonu w 1991 roku przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną.
WHO prognozuje, że do 2030 roku cukrzyca będzie siódmą z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. W ciągu ostatnich 35 lat liczba chorych na cukrzycę zwiększyła się 3,5 krotnie. Z drugiej strony należy zwrócić uwagę na współczesne możliwości diagnostyczne i badania kontrolne jakie dają możliwość postawienia szybkiej diagnozy. Ocenia się jednak, że w momencie gdy pacjent dowiaduje się o chorobie, ma problem z gospodarką węglowodanową już od wielu lat. Pacjenci często bagatelizują objawy, chociaż szybkie podjęcie leczenia ogranicza ryzyko powikłań takich jak retinopatia, nefropatia czy neuropatia cukrzycowa. Co 11 dorosły na świecie ma zdiagnozowaną cukrzycę i zmaga się z nią co czwarta osoba po 60-tym roku życia.
Nieodłączną częścią terapii jest zmiana nawyków żywieniowych u chorujących pacjentów. Więcej na temat żywienia w cukrzycy znajdziecie w artykułach:
- Zaburzenia gospodarki węglowodanowej w gabinecie dietetyka – wspólne zalecenia
- Żywienie w cukrzycy ciążowej
- Substancje aktywne pochodzenia roślinnego. Wpływ na wyrównanie cukrzycy
WHO prognozuje, że do 2030 roku cukrzyca będzie siódmą z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. W ciągu ostatnich 35 lat liczba chorych na cukrzycę zwiększyła się 3,5 krotnie. Z drugiej strony należy zwrócić uwagę na współczesne możliwości diagnostyczne i badania kontrolne jakie dają możliwość postawienia szybkiej diagnozy. Ocenia się jednak, że w momencie gdy pacjent dowiaduje się o chorobie, ma problem z gospodarką węglowodanową już od wielu lat. Pacjenci często bagatelizują objawy, chociaż szybkie podjęcie leczenia ogranicza ryzyko powikłań takich jak retinopatia, nefropatia czy neuropatia cukrzycowa. Co 11 dorosły na świecie ma zdiagnozowaną cukrzycę i zmaga się z nią co czwarta osoba po 60-tym roku życia.
Nieodłączną częścią terapii jest zmiana nawyków żywieniowych u chorujących pacjentów. Więcej na temat żywienia w cukrzycy znajdziecie w artykułach:
- Zaburzenia gospodarki węglowodanowej w gabinecie dietetyka – wspólne zalecenia
- Żywienie w cukrzycy ciążowej
- Substancje aktywne pochodzenia roślinnego. Wpływ na wyrównanie cukrzycy