W dniach 1-2 kwietnia odbyła się już VI edycja Congressus Dietetica. W tym roku dużo uwagi zostało poświęcone chorobom autoimmunologicznym, a przede wszystkim chorobom tarczycy.
W trakcie pierwszych, piątkowych sesji poruszono temat żywienia w łuszczycy oraz łuszczycowym zapaleniu stawów. Zaznaczono przede wszystkim, że racjonalna, dobrze zbilansowana dieta, a także prowadzenie zdrowego stylu życia pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Podkreślono również po raz kolejny wartość substancji antyoksydacyjnych w leczeniu stanów zapalnych. Ważnym elementem pierwszego dnia konferencji były wykłady na temat żywienia w chorobie Hashimoto, która z dnia na dzień staje się coraz bardziej rozpowszechniona wśród pacjentów. Na chwilę obecną nie ma wystarczających dowodów i jednocześnie wskazań do stosowania diet alternatywnych takich jak dieta bezlaktozowa, bezglutenowa w przypadku osób cierpiących wyłącznie na chorobę Hashimoto. Rozważane są również zalecenia dotyczące suplementacji selenem u tych chorych, jednak obecnie występuje jeszcze zbyt dużo kontrowersji, aby móc zalecać preparaty selenu. Jeden z wykładów poświęcono mikroflorze jelitowej, a także programowaniu mikrobiotycznemu, czyli jak skład diety kobiety w ciąży może wpłynąć na rozwój mikroflory w organizmie dziecka. Natomiast drugiego dnia konferencji skupiono się na suplementacji w dietetyce klinicznej. Zwrócono uwagę na powszechność przyjmowania suplementów przez Polaków. Skupiono się na suplementacji poszczególnych mikro- i makroelementów, m.in. podkreślono negatywne skutki przyjmowania w nadmiarze suplementów z żelazem, a także nie potwierdzono istotności łączenia suplementacji witaminy D z witaminą K.