Na przestrzeni ostatnich lat skrobia oporna stała się obiektem licznych badań naukowych. Sugeruje się, że ten składnik żywności możne mieć znaczenie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych.
Jesteś tu:
Jesteś tu:
Na przestrzeni ostatnich lat skrobia oporna stała się obiektem licznych badań naukowych. Sugeruje się, że ten składnik żywności możne mieć znaczenie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych.
Przewlekłe przyjmowanie leków sterydowych – choć czasem nieuniknione – znacząco wpływa na organizm. Należy pamiętać, że efekty uboczne często zależą od wielkości dawki czy reakcji indywidualnej pacjenta, a także czasu leczenia, ale należy je mieć na uwadze w każdym wypadku i dietetyk powinien zdawać sobie z nich sprawę.
W tej części opracowania skupiono uwagę na czynnikach, które w sposób niekorzystny mogą wpływać na gęstość mineralną kości (BMD), na dyskusyjnym wpływie izoflawonów sojowych na BMD oraz wybranych modelach żywienia i ich wpływie na parametry kostne.
Alergia na pokarmy jest szeroko występującym schorzeniem, szczególnie u dzieci i młodzieży. Częstość jej występowania w ciągu ostatnich dekad zwiększyła się o prawie 20%1.
Szacuje się, że zespół metaboliczny (ZM) dotyczy ponad 24% światowej populacji, stanowiąc tym samym poważny problem epidemiologiczny. Patomechanizm ZM jest złożony, dlatego wymaga zastosowania różnych strategii terapeutycznych.
Kontynuując temat boreliozy z poprzedniego wydania „Współczesnej Dietetyki”, tym razem przyglądamy się bliżej probiotykoterapii i wynikających z niej zaleceń żywieniowych.